Rubikova kocka slavi 50-ti rođendan: Znate li kako je napravljena?

0
Radiosarajevo.ba
Rubikova kocka slavi 50-ti rođendan: Znate li kako je napravljena?
Foto: Pixabay / Rubikova kocka

Ernö Rubika je pri stvaranju originalne Rubikove kocke potakla želja za didaktičkim sredstvom koje bi njegovim studentima pomoglo da razumiju trodimenzionalnu geometriju.

Magična kocka

Dok je sredinom 1970-ih predavao dizajn na budimpeštanskoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, Rubik je tražio način da jednostavno ilustrira 3D koncepte. Njegova fascinacija geometrijskim modelima i prostornih odnosa, uz kombinaciju njegovog znanja iz oblasti arhitekture i kiparstva, dovela ga je do razvoja prototipa kocke pomoću drveta, gumenih traka i spajalica.

Njegov cilj bio je stvoriti strukturu koja se može okretati i rotirati bez raspadanja, što je na kraju rezultiralo stvaranjem "Magične kocke", madžarski bűvös kocka, kasnije poznate kao Rubikova kocka.

EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Najviše me je oduševio ovaj igrač. Nadam se trofeju Španije

EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Najviše me je oduševio ovaj igrač. Nadam se trofeju Španije

Brojne nagrade

Prodaja Rubikove kocke započela je 1977. godine u budimpeštanskim trgovinama sa igračkama, a potom je stekla međunarodno priznanje nakon što je predstavljena na nürnberškom Sajmu igračaka 1979. godine. Već 1980. godine postala je globalna senzacija, prodana u milionima primjeraka i osvojila brojne nagrade.

Njena popularnost dodatno je narasla prvim Svjetskim prvenstvom u Rubikovoj kocki 1982. godine, gdje su se natjecatelji nadmetali u rješavanju puzle što je brže moguće.

Više od igračke

Utjecaj Rubikove kocke seže daleko izvan sfеrе igračke. Ona je inspirirala kompetitivni sport poznat kao speedcubing, gdje se sudionici uz ogromno zanimanje publike natječu u rješavanju zagonetke u rekordnom vremenu.

Kocka se također pojavljivala u filmovima, romanima i umjetničkim instalacijama, čime je učvrstila svoj status kultne ikone.

U oblasti obrazovanja, Rubikova kocka predstavlja vrijedno pomagalo za nastavu matematičkih koncepata i vještina rješavanja problema.

Fascinantna priča iz bh. grada: Osmogodišnji Mirza Ćosić postaje legenda Rubikovih kocki

Fascinantna priča iz bh. grada: Osmogodišnji Mirza Ćosić postaje legenda Rubikovih kocki

Didaktička je prednost što se Rubikova kocka koristi za ilustraciju principa teorije grupa i prostornog rasuđivanja, što je čini omiljenom među pedagozima i učenicima.

Složenost zagonetke i potreba za algoritmičkim razmišljanjem čine je djelotvornim sredstvom za poboljšanje kognitivnih sposobnosti i poticanje želje za učenje.

Ernö Rubik, danas u sedamdesetima, opisuje svoje stvaranje radije kao "otkriće" nego kao inovaciju. U svojoj knjizi Kockasto: Puzzle nas svih, Rubik opisuje svoj razmišljanja o neočekivanom uspjehu kocke i njenom velikom utjecaju na njegov život i svijet, piše Bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije