Restoran iz Londona na jelovniku nudi invazivne biljne i životinjske vrste

0
Radiosarajevo.ba
Restoran iz Londona na jelovniku nudi invazivne biljne i životinjske vrste
Foto: Pexels / Restoran / Ilustracija

Vlasnik londonskoga restorana 'Silo' došao je na 'zanimljivu' zamisao - odlučio je svojim gostima na jelovniku ponuditi i posluživati invazivne biljne i životinjske vrste, a sve da bi se zaustavilo njihovo širenje, no naučnicisu skeptični prema takvoj ideji.

Kuhar Douglas McMaster, chef u "zero waste" restoranu Silo u istočnom Londonu u kojemu se poslužuje takva hrana ne želi, kako je pojasnio, "popularizirati konzumaciju tih invazivnih vrsta, već vratiti ravnotežu u ekosustav, što znači da ih nakon određenog vremena prestajemo jesti", rekao je novinaru AFP-a.

Tvrdi da su sive vjeverice, signalni morski rakovi i biljka poznata kao japanski dvornik štetočine "koje istiskuju lokalnu populaciju životinja" no istodobno su "sve jestive i vrlo ukusne".

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sive vjeverice svrstala je u najgoru vrstu invazivnih životinja na svijetu. One su već jako naštetile postojećim ekosustavima, no stručnjaci strahuju da bi ovakvi planovi mogli samo pogoršati problem.

"Konzumacija invazivnih alohtonih vrsta nije nešto što bih poticao", rekao je Karim Vahed, profesor entomologije na Univerzitetu u Derbyju.

Ovo je spisak namirnica koje nikako ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršaviti

Ovo je spisak namirnica koje nikako ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršaviti

Slika je nešto pozitivnija kada je riječ o japanskome dvorniku, invazivnoj biljci koja se može jesti ili koristiti pri spremanju piva. Stručnjakinja za biljke trajnice iz porodice dvornikovki, biljaka porijeklom iz istočne Azije i Japana, Karen Bacon i profesorica na irskom Univerzitetu Galway smatra da bi konzumiranje japanskog dvornika potencijalno mogla biti dobra zamisao, no istodobno upozorava na rizike. Nastojanje da se biljka iskorijeni moglo bi biti kontraproduktivno i pospješiti njezin rast, pa bi takav projekt trebalo pokrenuti u suradnji sa stručnjacima "koji se dobro razumiju u floru i faunu". Isto stajalište ima i kada su posrijedi invazivne životinje. "Određen potencijal postoji, no treba biti jako pažljiv", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije