Reportaža iz Titovog bunkera: Bio je najveće atomsko sklonište u bivšoj državi

Radiosarajevo.ba
Reportaža iz Titovog bunkera: Bio je najveće atomsko sklonište u bivšoj državi
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Bunker u Konjicu

Atomska ratna komanda, također poznata kao ARK ili Titov bunker, je bivši nuklearni bunker i vojni komandni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini.

Napravljen da zaštiti jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba.

Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarije, i drugih oblasti.

Bunker je ostao državna tajna sve do raspada Jugoslavije 1990-ih. Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj Jugoslaviji.

Za više od deset godina nakon njegovog završetka, to je bio najtajnija vojna instalacija u zemlji.

Svi građevinski radnici su pažljivo odabirani i provjereni, potpisivali ugovor šutnje, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru.

Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i potrošenih 4,6 milijardi američkih dolara u troškove izgradnje.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U martu 1992. godine, za vrijeme raspada Jugoslavije, JNA je naredila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti Bosne i Hercegovine, ali je vojni odred odbio izvršiti naređenje i umjesto toga predao strukturu Bosanskohercegovačkoj vladi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije