Probajte jednostavan trik koji će vam olakšati kuhanje

0
Radiosarajevo.ba
Probajte jednostavan trik koji će vam olakšati kuhanje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stavite vodu da zavrije kako biste skuhali tjesteninu, rižu, krompir.. A onda odlučite oprati suđe, narezati ostatak namirnica za ručak i zaboravite na vodu – ona iskipi!

Na kraju sami sebi napravite dodatni posao, pa morate, osim pripreme jela, i oprati šporet. Tu situaciju možete vrlo lako spriječiti jednostavnim trikom – stavite drvenu kuhaču preko lonca, prenosi Food Hacks.

Ovaj trik djeluje na dva načina. Prvo, suha drvena kuhača destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom površinom, pa se kipuća voda povlači.

Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom. Ako dođu u dodir s nečim čija je temperatura ispod 100°C, para će se kondenzirati, odnosno pretvoriti opet u tekućinu.

Iako je ovaj trik odličan, ima i nekih nedostataka. Kada se kuhača nakon nekog vremena zagrije, voda će se podići bez obzira na nju. Također, nije dobro koristiti metalnu jer nema nikakvo djelovanje, baš suprotno – mnogo brže provodi toplinu. Imajte na umu, ako se uvijek koristite istom drvenom kuhačom, da će se ona iskriviti od vlage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije