Pratite spektakl na nebu: Krvavi Mjesec i vidljivi Mars, Venera, Jupiter i Saturn

Radiosarajevo.ba
Pratite spektakl na nebu: Krvavi Mjesec i vidljivi Mars, Venera, Jupiter i Saturn
Večeras ćemo uživati u pravom nebeskom spektaklu - najdužoj pomrčini Mjeseca u ovom stoljeću, a ona će najbolje biti vidljiva baš iz naših krajeva.

Osim što će potrajati nekoliko sati, u isto vrijeme noćnim će nebom zasjati Mars koji se upravo približio Zemlji najbliže što je mogao.

Usto, na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca biti vidljivi Jupiter i Saturn.

Mjesec će skoro tačno proći sredinom Zemljine sjene, a trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje, pa se giba sporije), stoga će potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

U Sarajevu i Bosni i Hercegovini totalno pomračenje počinje u 21.30 sati. Maksimum je u 22.21, a kraj potpunog pomračenja je u 23.11 sati. Prije i nakon toga imamo faze parcijalnog pomračenja. Kraj cijelog ovog prekrasnog nebeskog fenomena je u 01.28 sati 28. jula.

Astronomsko društvo Orion će uz podršku Općine Stari Grad organizovati javno posmatranje pomračenja Mjeseca na Skate Parku (igralište Hastahana) sa početkom u 21.30 sati ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije