Šokantni nalazi studije: Popularni crtići uče našu djecu štetnim lekcijama

1
Radiosarajevo.ba
Šokantni nalazi studije: Popularni crtići uče našu djecu štetnim lekcijama
Foto: Wikipedia / Peppa Pig

Kad pustimo našu djecu da gledaju televiziju, nadamo se da će pronaći uzore u svojim omiljenim likovima i da će naučiti kako se bolje povezati sa svijetom oko sebe.

Novo istraživanje otkrilo je da neki od najpopularnijih crtića, poput Peppa Pig, Toy Story i Frozen, zapravo podučavaju našu djecu štetnim lekcijama kada su u pitanju nasilje, bol i spol.

Istraživači sa Univerziteta Bath (UK) i Calgary (Kanada) analizirali su kako popularni crtići namijenjeni djeci od 4 do 6 godina prikazuju bol i empatiju.

Pregledali su deset filmova, uključujući Despicable Me 2, Incredibles 2, Inside Out, Up, Zootopia, Frozen i Finding Dory.

Pregledali su deset filmova, uključujući Despicable Me 2, Tajni život kućnih ljubimaca, Priča o igračkama 3 i 4, Incredibles 2, Inside Out, Up, Zootopia, Frozen i Finding Dory.

Također su proučavali šest televizijskih emisija, uključujući Sofiju prvu, Shimmer and Shine (Svjetlucava i Sjajna), Patrolne šape, Oktonaute, Peppa prase i Susjedstvo Daniela Tigera.

Istraživači su otkrili skoro devet scena koji bi mogli imati loš utjecaj na djecu, na jedan sat emitiranja. Preko dvije trećine tih bolnih iskustava ukorijenjeno je u nasilju. Primjeri svakodnevne boli ili ozljeda, poput lika koji je pao ili naletio na lakat, bili su daleko rjeđi. Činili su samo oko 20 posto takvih slučajeva.

Studija je otkrila sveukupni nedostatak empatije od strane likova koji su svjedočili da neko drugi osjeća bol.

"Pregledali smo emisije i filmove koje gledaju milioni male djece u Sjevernoj Americi i šire. Nalazi su bili, iskreno, šokantni", rekla je vodeća istraživačica dr. Melanie Noel, vanredna profesorica kliničke psihologije sa Univerziteta Calgary, a prenosi mother.ly.

Šta onda roditelji da urade?

Znajući da su naša djeca izložena tolikom nasilju, čak i u crtićima, važno je da s djecom neprestano razgovaramo o boli i empatiji.

Moramo im pomoći da shvate da bol i da je u redu izraziti emociije kada su povrijeđeni ili uznemireni. Trebamo im dati do znanja da je važno provjeriti svoje prijatelje koji isto tako mogu biti povrijeđeni.

Jer, crtići imaju brojne prednosti.

Pravi sadržaj može pomoći u dječjem intelektualnom, socijalnom i emocionalnom razvoju. Samo se moramo pobrinuti da naša djeca izvuku najbolje iz istih.

Navedena studija služi kao podsjetnik da dječje emisije i filmovi ne prikazuju uvijek baš sve kako treba. Na nama je da pomognemo svojoj djeci da to ispravno riješe. Naučimo ih o dobroti, empatiji i boli na načine koji mogu razumjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije