Znate li zašto legendarni crtani likovi nose bijele rukavice

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto legendarni crtani likovi nose bijele rukavice
Foto: YouTube / Mickey Mouse i Paja Patak

Jeste li primijetili da legendarni animirani likovi poput Mickeyja i Minnie Mouse, Šilje, Zekoslava Mrkve i Pinokija, uvijek nose bijele rukavice? Zbog čega su animatori crtanim junacima stavili rukavice, saznajte u nastavku teksta.

Pitanje zbog čega mnogi slavni crtani likovi nose bijele rukavice potegnulo se u još u crtiću "An Extremely Goofy Movie" iz 2000. godine kada Bobby Zimmeruski, prijatelj glavnog lika Maxa Goofa, pogleda svoje ruke i pita "Što misliš, zašto mi uvijek nosimo rukavice?"

Odgovor nije stigao tada, ali zato je nekoliko godinama kasnije, a dao ga je John Canemaker, historičar animacije i profesor na njujorškom univerzitetu, koji je istaknuo da zapravo postoje tri razloga zbog kojih mnogi klasični animirani likovi nose bijele rukavice:

1. Crtanje rukavica štedi vrijeme

Kada je animacija tek bila rođena, crtači su nakon nekog vremena shvatili da im je puno lakše kada nacrtaju rukavice nego kada moraju crtati ruke sa svim detaljima na njima. Na taj način crtanje je bilo brže i jednostavnije.

2. Bijele rukavice više se ističu

U crno-bijelim animiranim filmovima crne ruke bile su vrlo teško uočljive uz crna tijela likova, otkriva Canemaker. Stoga su im animatori stavili bijele rukavice kako bi se ruke više istaknule.

3. Walt Disney želio je likovima dati ljudske karakteristike

U svojoj biografiji iz 1968. godine "The Disney Version", sam Walt Disney dao je odgovor na pitanje zašto je odlučio da Mickey Mouse, kao prvi animirani lik kojeg je stvorio, nosi rukavice.

Nismo željeli da ima mišje ruke jer je bio zamišljen da ima mnogo ljudskih karakteristika. I zato smo mu stavili rukavice, objasnio je Disney.

Zanimljivo je da mnoge ptice u crtićima ne nose rukavice, no stručnjaci za animaciju ističu da objašnjenje zašto je tako možda nikada nećemo dobiti.

U engleskom jeziku postoji i izraz white glove test (test bijele rukavice) koji označuje važnost da je nešto napravljeno besprijekorno, precizno i bez greške. Dolazi od prakse nastale u SAD-u 1950-ih kada su se stavljale bijele rukavice te se prstom prolazilo po površini kako bi se utvrdilo koliko je čista.

7 najboljih klasičnih crtanih filmova iz kojih će mališani izvući važne pouke

Animirani filmovi oduvijek su bili oblik medija u kojem djeca najviše uživaju. Prilagođeni njihovom uzrastu, njihovim zanimacijama i ukusima, mogu biti idealan izvor uz koje će djeca nesvjesno učiti i primati snažnu odgojnu poruku. Zato u nastavku donosimo popis sedam najboljih klasičnih animiranih filmova svih vremena, uz napomenu što pojedini film čini idealnim za dječje gledanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije