7 najboljih klasičnih crtanih filmova iz kojih će mališani izvući važne pouke

Radiosarajevo.ba
7 najboljih klasičnih crtanih filmova iz kojih će mališani izvući važne pouke
Foto: Printscreen / Snježana

Animirani filmovi oduvijek su bili oblik medija u kojem djeca najviše uživaju. Prilagođeni njihovom uzrastu, njihovim zanimacijama i ukusima, mogu biti idealan izvor uz koje će djeca nesvjesno učiti i primati snažnu odgojnu poruku.

Zato u nastavku donosimo popis sedam najboljih klasičnih animiranih filmova svih vremena, uz napomenu što pojedini film čini idealnim za dječje gledanje.

1. Snjeguljica i sedam patuljaka (1937)

Snjeguljica i sedam patuljka bio je prvi dugometražni animirani film ikada napravljan. Oduševio je i tadašnju publiku, a klasična Grimmova priča ni danas ne prestaje zanimati djecu. Osim što mališani mogu pratiti avanture Snjeguljice, lovca, kraljice i patuljaka, daju im se vrlo važne životne lekcije.

Prije svega, pokazuje da se dobro može pronaći u svakom čovjeku, baš kao što je Snjeguljica vjerovala da i lovac ima u sebi nešto dobro.

Također nas uči važnosti prijateljstva, posebno u teškim životnim situacijama poput Snjeguljičine kada je ostala bez doma. Jedna od možda i najvažnijih lekcija za djecu u ranom i srednjem djetinjstvu je ta da moraju biti oprezni u ophođenju sa strancima, te im nikako ne otvarati vrata doma ili pak na cesti ulaziti u razgovore s njima.

Znate li ko je inspirirao braću Grimm za bajku o Snježani i sedam patuljaka

U muzeju u njemačkom Bambergu izložena je nadgrobna ploča plemkinje čiji se detalji iz života umnogome podudaraju sa bajkom uz koju su generacije djece odrasle. Nekada davno, muzej u šarmantnom njemačkom gradiću dobio je davno izgubljenu nadgrobnu ploču.

2. Pinokio (1940)

Simpatični drveni lutak izrađen u stolarskoj radionici donosi niz životnih lekcija, a jedna od njih je važnost pozitivnog odnosa s roditeljem. Roditelji su najvažnije osoba u životu svakog djeteta, a odnos s njima od presudne važnosti za čitav kasniji psihički i emocionalni razvoj djeteta.

Pinokio od samog početka ima vrlo negativan stav prema svom „ocu“ Geppettu; ismijava ga čim se okrene i ni najmanje ne namjerava slušati njegova uputstva o odlasku u školu, što rezultira nizom nezgodnih situacija u koje upada. No putem uči da „pravi dječaci“ moraju biti iskreni, pošteni i najbolaj verzija sebe.

3. Mnoge avanture Winnieja Pooha (1977)

Ovaj nam mjesec u kina dolazi dugoočekivani igrani film o Christopheru Robinu, no prije njega bilo bi dobro pogledati i klasik od kojeg je sve počelo.

Ekranizacija Milneove dječje priče oduševljava generacije, a od medvjedića i njegovih prijatelja djeca mogu ponijeti mnoge lekcije poput onih o različitosti, zajedništvu, nevoljama koje dolaze s pohlepom (jer medvjedić neprestano upada u probleme kada poseže za uvijek još jednom žlicom meda), ali i pravom prijateljstvu, bez obzira na to u kojem obliku ono dolazi.

4. Mala sirena (1989)

Sirena koja se odrekla svog morskog svijeta i žrtvovala svoj rep za pravu ljubav, možda se na prvi pogled ne čini kao najbolji uzor djeci, no ako zagrebemo ispod površine, vidjet ćemo da animirani film temeljen na klasičnoj Andersenovoj bajci ima mnogo snažniju poruku.

Naime, Ariel je osoba koja se naprosto čista srca bori za ono što želi. Svjesna je onoga što bi je učinilo najviše sretnom i spremna je za to žrtvovati što god je potrebno, pazeći ipak da pritom nikoga ne povrijedi.

5. Ljepotica i zvijer (1991)

Još jedan Disenyev klasik poučit će djecu ne samo lekcijama prave ljubavi, nego i žrtvovanja te, onoog najuočljivijeg, nevažnosti nečijeg izgleda u njegovu karakteru. Lik Zvijeri idealan je primjer na kojem djetetu možete objasniti kako okolina često sudi prema izgledu, ali ga i upozoriti da to nije u redu. Napomenite mu kako nikoga ne treba procjenjivati na temelju njegova izgleda, nego ličnosti. Prilikom gledanja ovog animiranog filma možete povuči paraleleu i s filmom „Čudo“ koja također pristupa problematici osude na temelju izgleda.

6. Noćna mora prije Božića (1993)

Pomalo drugačiji film na našem popisu, iz stvarateljske palice Tima Burtona, daleko je od Disneyevih romantičnih ideja, no jednako važan za svako dijete.

U ovom filmu upoznajemo Jacka O'Lanterna, junaka mjestašca Halloween koje ima decenijama dugu jednaku tradiciju proslave ovog dana. No, kada Jack sasvim slučajno otkrije da u jednom drugom svijetu postoji nešto što se zove Božić, želi to prenijeti u svoj kraj.

Na njegovom primjeru djeca mogu učiti o tome kako susjedova trava nije zelenija te da ne možemo nešto dobiti silom (čak ni uz otmicu Djeda Božićnjaka).

Ne trebamo se uspoređivati s drugima, nego svakodnevno raditi na sebi i uspoređivati se jedino s nekadašnjom verzijom sebe, baš kao što na koncu uspijeva i Jacku.

7. Kralj lavova (1994)

Mnogima omiljeni klasik o Simbi i njegovom putu odrastanja prepun je poruka koje djeca trebaju primijetiti.

Maleni Simba, budući kralj Ponosne zemlje, već je od svog rođenja odgajan da postane kralj. I on to zaista želi više od ičega, bez obzira na sve prepreke koji zlu Mufasa stavlja pred nje. Baš poput Simbe, djeca bi trebala vjerovati da se može ostvariti svaki njihov san kada postanu odrasli ljudi.

Ovaj je film ujedno i dobar primjer nečega čega će postati svjesni tek dvadesetak godina kasnije: prolaznosti i kruga života. To nipošto ne znači da od najranije dobi trebate s djecom razgovarati o smrti, no dogodi li se takav slučaj u obitelji, iskreno porazgovarajte s njime i referirajte se na ovaj animirani film.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije