Pogrešno držite vilicu i nož: Vrijeme je da se prestanete sramotiti za stolom

Radiosarajevo.ba
Pogrešno držite vilicu i nož: Vrijeme je da se prestanete sramotiti za stolom
Pixabay / Ilustracija
Ako za doček Nove godine planirate izaći u neki fini restoran, sada je pravo vrijeme da preispitate svoje znanje iz bontona.

Napominjemo jer nova studija kaže da alarmantnih 40 posto ljudi ne znaju koristiti vilicu i nož pravilno.

Stručnjakinja Jo Bryant navela je za Daily Mail neka osnovna pravila ponašanja za stolom, od toga kako treba držati pribor za jelo do toga kada je prihvatljivo koristiti se samo vilicom.

Držanje vilice i noža

Ako svoj pribor za jelo obuhvatite svim prstima, budite sigurni da to ne izgleda nimalo profinjeno.

Nož trebate držati tako da kažipst ispružite cijelom dužinom po gornjoj strani drška. Vilica treba biti usmjerena okomito prema dolje i također kažiprst stavite na držak.

Kada nož nije potreban

Nemojte prerezati hranu pa spustiti nož i onda jesti samo vilicom. Pravilno je rabiti i jedno i drugo – ili, pak, samo vilicu. U nekim je situacijama to prihvatljivo, kao kada jedete špagete, ali onda vilica treba biti usmjerena prema gore, kao da držite kašiku.

Redoslijed upotrebe pribora

Ako se počnete preznojavati od neugode kada vidite hrpu kašika, vilica i noževa s obje strane svoga tanjura, opustite se jer uopće ne trebate razmišljati što kada trebate izvući. Pribor za jelo uvijek se slaže izvana prema unutra. Dakle, uvijek uzimajte ono što vam je s vanjske strane stola. Primjerice, ako se najprije poslužuje supa, kašiku za supu mora stajati s desne strane tanjura izvana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije