13 pravila bontona za boravak u restoranu
Evo 13 pravila bontona koje biste trebali poštovati kada boravite u restoranu.
- Pravilno odijevanje (bez džinsa i trenerki - ako niste sigurni, pitajte restoran kakva su im pravila za odijevanje)
- Sačekajte da vam konobari ponude mjesto da sjednete (i kada imate rezervaciju)
- Ne držite telefon na stolu, ali ni ostale predmete poput ključeva
- Držite salvetu na koljenima, ali tek kada vaš domaćin to napravi
- Čekajte da posluže sve vaše kolege za stolom, prije nego počnete jesti
- Ne dozivajte konobara, već se trudite da napravite kontakt očima ili gest rukom
- Tretirajte one koje vas uslužuju sa poštovanjem
- Naručite isti broj jela kao i vaše kolege za stolom
- Držite vinsku čašu za rub, a ako ne želite vino, samo rukom lagano signalizirajte preko čaše da to ne želite
- Ako poslovni sastanak, napustite restoran 15 minuta nakon završetka jela, osim ako ne želite i piće
- Ako plaćate cijeli račun, recite konobaru unaprijed
- Ako ćete podijeliti račun sa nekim, dogovorite se s tom osobom unaprijed
- Ne škrtarite na napojnici, dovoljno 15-25 posto napojnice
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.