13 pravila bontona za boravak u restoranu

Radiosarajevo.ba
13 pravila bontona za boravak u restoranu
Pixabay / Ilustracija
Boravak u restoranu sa sobom nosi određene norme ponašanja.

Evo 13 pravila bontona koje biste trebali poštovati kada boravite u restoranu.

- Pravilno odijevanje (bez džinsa i trenerki - ako niste sigurni, pitajte restoran kakva su im pravila za odijevanje)

- Sačekajte da vam konobari ponude mjesto da sjednete (i kada imate rezervaciju)

- Ne držite telefon na stolu, ali ni ostale predmete poput ključeva

- Držite salvetu na koljenima, ali tek kada vaš domaćin to napravi

- Čekajte da posluže sve vaše kolege za stolom, prije nego počnete jesti

- Ne dozivajte konobara, već se trudite da napravite kontakt očima ili gest rukom

- Tretirajte one koje vas uslužuju sa poštovanjem

- Naručite isti broj jela kao i vaše kolege za stolom

- Držite vinsku čašu za rub, a ako ne želite vino, samo rukom lagano signalizirajte preko čaše da to ne želite 

- Ako poslovni sastanak, napustite restoran 15 minuta nakon završetka jela, osim ako ne želite i piće

- Ako plaćate cijeli račun, recite konobaru unaprijed

- Ako ćete podijeliti račun sa nekim, dogovorite se s tom osobom unaprijed

- Ne škrtarite na napojnici, dovoljno 15-25 posto napojnice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije