Pogledajte lice Ave, djevojke koja je živjela prije 3.800 godina i bila dio 'Naroda pehara'

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte lice Ave, djevojke koja je živjela prije 3.800 godina i bila dio 'Naroda pehara'
Foto: Daily Mail / Ovo je Ava, djevojka koja je živjela prije tri hiljade godina

Godine 1987. škotski radnici slučajno su otkrili grob žene iz bronzanog doba tokom projekta izgradnje ceste. Kamena grobnica nalik na lijes, sadržavala je ostatke kostura žene uz grobne predmete, uključujući keramičku čašu, fragment kravlje kosti i male komade kremena.

Pokop u Achavanichu, u sjevernoj Škotskoj, postao je poznat kao Achavanich Beaker Burial. No, o ženi, kojoj su arheolozi dali nadimak Ava, nije se znalo mnogo osim onoga što su utvrdili antropološkom analizom.

Imala je između 18 i 25 godina kada je umrla, a na temelju mjerenja njene tibije (potkoljenice) bila je visoka, otprilike, oko 1.71 metar, prema studiji objavljenoj 22. juna.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Na temelju grobnih predmeta oko nje, naučnici pretpostavljaju da je Ava bila dio kulture "zvonastih pehara" iz bronzanog doba, koja je bila uobičajena u Europi tokom tog perioda i poznata po je svojim izrazito okruglim keramičkim posudama za piće.

Sada, nova slika nudi uvid u to kako je ova tajanstvena žena mogla izgledati.

Kako bi napravili trodimenzionalni prikaz njenog lica, naučnici su upotrijebili CT snimke Avine lubanje - kako se pretpostavlja, Ava je živjela prije otprilike 3800 godina. Međutim, budući da je lubanji nedostajala mandibula ili donja čeljust, tim je upotrijebio podatke prikupljene iz CT skeniranja živih pojedinaca kako bi sastavili konačnu sliku, navodi se u studiji.

Ava, djevojka koja je živjela prije tri hiljade godina
Foto: Daily Mail: Ava, djevojka koja je živjela prije tri hiljade godina

"Zahvaljujući anatomskim, statističkim i logičkim podacima, bilo je moguće rekonstruirati njeno lice čak i bez donje čeljusti, rekao je autor studije Cícero Moraes, brazilski stručnjak za grafiku "Zatim sam krenuo iscrtavati profil lica, što radimo kombinacijom markera debljine mekog tkiva, koji određuju granice kože."

Odatle je tim izveo "anatomsku deformaciju" virtualnog donora "koja se prilagođava dok se lubanja donora ne pretvori u lubanju Ave", rekao je Moraes.

Također, 2018. je analiziran njen DNK i utvrđeno je da je najvjerovatnije imala smeđe oči i crnu kosu te da je "njena koža bila nešto tamnija od današnjih Škota", napisali su istraživači u novoj studiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije