Potcijenjeni europski grad koji će ove godine biti hit među putnicima

Radiosarajevo.ba
Potcijenjeni europski grad koji će ove godine biti hit među putnicima
Foto: Pixabay / Plovdiv, Bugarska

Neki tvrde kako je riječ i o najstarijem stalno naseljenom europskom gradu - raširen na sedam brežuljaka baš poput Rima, prepun je povijesnih građevina, od rimskog amfiteatra preko srednjovjekovnih gradskih vrata pa sve do džamije Dzhumaya.

Svake godine Europska unija izglasa jedan ili više gradova širom Starog Kontinenta za Europsku prijestolnicu kulture, čime promovira rast i turizam odabranog grada, ali i jača europski identitet. Prvi grad koji je zaslužio ovu titulu bila je Atina sada već davne 1985., a ubrzo su slijedili Firenca, Amsterdam, Berlin, piše Punkufer.hr.

No s vremenom su titule počeli nositi manje poznati gradovi, pa su tako ove godine kulturne prijestolnice talijanska Matera i bugarski Plovdiv. 

Kako prenosi matadornetwork.com, radi se o najstarijem gradu u zemlji i drugom najvećem nakon Sofije.

Neki tvrde kako je riječ i o najstarijem stalno naseljenom europskom gradu, a Plovdiv, raširen na sedam brežuljaka baš poput Rima, prepun je povijesnih građevina, od rimskog amfiteatra preko srednjovjekovnih gradskih vrata pa sve do džamije Dzhumaya.

Pustimo ipak na trenutak historiju, jer Plovdiv je itekako živ. Isplati se svratiti do četvrti Kapana i diviti se umjetničkoj sceni ili prošetati starim popločanim ulicama dok ulazite u jedan od barova, noćnih klubova i hipsterskih kafića.

Grad je danas itekako multikulturalan, pa mu identitet daju i snažne armenske, turske i grčke zajednice. Odavno ga možemo nazvati gradom kulture, no ipak, dobivanjem laskave titule odlučio je pokazati svu raskoš tako da se ove godine planira više od 500 kulturnih događaja.

Događanja vezana za Plovdiv odvijat će se i u drugim gradovima u Bugarskoj, no valja napomenuti kako svi gradovi koji zarade ovu titulu naprave dosta za svoju promociju i razvoj.

Studije nedvojbeno govore u prilog tomu, pa tako recimo Liverpool, EKP za 2008. godinu, otad konstantno raste u turističkom smislu a više je zastupljen i na medijskoj sceni. Još je bolji primjer Marseille, koji je dobro iskoristio titulu EKP i "ulupao" više od 600 miliona eura u uređenje grada.

Iako Plovdiv ne raspolaže ovakvim sredstvima i nije vam sigurno bio na mapi, vjerujte nam na riječ i ako idete u Bugarsku, svakako do njega svratite. Bugarska još uvijek nudi mnogo za relativno malo novca, a grad koji nosi titulu kulturne prijestolnice sigurno vas neće ostaviti razočaranima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije