Jedinstveni grad u oblacima: A mislili smo da nam nedostaje 'kvadrata'

Radiosarajevo.ba
Jedinstveni grad u oblacima: A mislili smo da nam nedostaje 'kvadrata'
Foto: Wikimedia Commons / Larung Gar

Ako ste mislili da bi vam dobro došao koji kvadrat više, bacite pogled na fotografije jedinstvenog mjesta u Tibetu i najveće budističke škole na svijetu.

Smješten u istoimenoj dolini, u gradu Sertar, Larung Gar dom je hiljadama ljudi. Ondje žive redovnici i studenti provodeći sate u meditaciji, šetnji padinama s načičkanim crvenim kolibama u koje se odlaze povući u tišinu.

Budistička akademija osnovana je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i tada je imala tek 32 člana. Malo-pomalo je rasla do 1997. godine, kad je postala iznimno popularna.

Budući da se Laung Gar nalazi na gotovo 4.000 metara nadmorske visine, često se naziva i "grad na nebu" ili "grad u oblacima".

Prije dvije godine broj stanovnika narastao je na 40.000, što se nije svidjelo kineskim vlastima, koje su odlučile da se populacija mora smanjiti na 5.000. Dio je domova porušen, a stanovnici su morali potpisati i da se nikada više neće vratiti u Larung Gar.

Gotovo 4.000 ljudi se iselilo i moralo je pronaći novi dom. Budući da redovnici ne razgovaraju sa strancima, a turistima je kretanje ograničeno, do prave istine o tome što se zbiva u Laung Garu i odgovora hoće li se uništavanje nastaviti teško je doći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije