Osam čudnih stvari iz zemlje sira i satova koje nećete pronaći u službenim vodičima

Radiosarajevo.ba
Osam čudnih stvari iz zemlje sira i satova koje nećete pronaći u službenim vodičima
Foto: Unsplash / Švicarska

O bogatoj zemlji poznatoj po bankama, čokoladi, siru i satovima uglavnom mnogo toga znamo. Jasno, to nije ni čudno uzmu li se u obzir jačina i moć Švicarske, zemlje koja ima jednu od najjačih ekonomija na svijetu, ali i zemlje čiju valutu, švicarski Franak, mnogi i danas izgovaraju s nelagodom.

No, kako bilo, uz Švicarsku i dalje vezujemo neke stvari, zanimljivosti i zakone za koje vjerovatno ni najzagriženiji putnici nisu čuli, piše Punkufer.hr.

Švicarska - undefined

Švicarska

Ispit za pecanje

Ukoliko želite pecati, za to najprije valja položiti odgovarajući ispit. Da, dobro ste pročitali, potrebno je otići na nekoliko lekcija, na kojima će vas među ostalim naučiti, kako i skinuti ribu s udice da bi ona što manje patila.

Hoćete pasoš? Potrudite se biti dobri sa komšijama...

Pasoš možete dobiti nakon što u zemlji provedete 10 godina živeći i radeći, a od toga trebate barem tri provesti u istom gradu te onda, pogađate – izlazite na ispit, gdje provjeravaju doslovno sve. Mogu vas pitati nešto o švicarskoj historiji ili geografiji, ali jednako tako i o vašim odnosima sa komšijama. Također, običaj je pitati i komšije šta misle o vama, pa ako nemaju baš lijepe riječi, vjerovatno ćete ispiti polagati ponovno dogodine...

Švicarska - undefined

Švicarska

Švicarska vojska

Iako poznata i po svojoj neutralnosti, u Švicarskoj postoji vojna obuka koju moraju proći svi sposobni muškarci. Ona traje nekoliko sedmica i prilikom nje uče se osnovne stvari. Naravno, kao i mnoge stvari ovdje i pitanje služenja vojnog roka našlo se na referendumu prije 6 godina, ali čak 73 posto Švicaraca glasalo je protiv njegovog ukidanja.

Božićno drvce u Zurichu

Lijepo je biti bogat. Bogatstvo Švicarske vidi se na svakom koraku, a za vrijeme Božića izvrsno se ocrtava na božićnoj jelci na željezničkoj stanici u Zurichu. Naime, drvce se već 20 godina kiti sa Swarovski kristalima, a dekoracije koštaju – pola miliona dolara.

Željeznički saobraćaj

Iako se najčešće hvale japanske željeznice, bome ni švicarske ne zaostaju mnogo za njima. Vozni red je takav da začas možete doći do bilo kojeg kutka zemlje, a to “bilo kojeg” podrazumijeva i sela u blizini planina. Vozovi idu toliko često da automobili ovdje nisu nužni, pa nije rijetkost vidjeti ni predsjednika uprave neke bogate kompanije kako se vozi ekonomskom klasom.

Druga europska zemlja u kojoj je eutanazija proglašena legalnom

Zvuči tužno i ružno, ali “suicidalni turizam” ovdje je prilično popularan. Naime, zemlja ima prilično liberalne zakone kad je u pitanju želja za eutanazijom, ali jasno, tu “pogodnost” mogu iskoristiti samo pacijenti u terminalnoj fazi bolesti.

Porodiljni za žene, ali i muškarce

Porodiljni dopust u Švicarskoj ne traje ni blizu kao kod nas, već samo 98 dana. Također, pravo na dopust imaju i muškarci, ali njihov “porodiljni” traje 20 dana.

“Stavite dijete na uzicu”

Ne bojte se, nećete ovaj natpis vidjeti ni u Ženevi ni Bernu, ali u nekim planinskim dijelovima – hoćete. Naime, to se traži od roditelje kad s djecom idu na planinarenje, a glasine kažu kako je na ovaj način spašeno mnogo mladih života...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije