Pila sok od narandže 40 dana: Evo šta joj se desilo

4
Radiosarajevo.ba
Pila sok od narandže 40 dana: Evo šta joj se desilo
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Anne Osbourne iz Queenslanda u Australiji rekla je da je pila sok od naranče 40 dana bez prekida i da se nikad nije osjećala zdravije

Osbourne, koja se na Instagramu naziva @fruitisbeaut, na svojoj stranici objavljuje sadržaj o svom iskustvu s frutarijanstvom, ishranom koja se sastoji samo od voća.

"Bilo je to prekrasno iskustvo. Osjetila sam emocionalne, fizičke i duhovne dobrobiti", rekla je Osbourne svojim pratiteljima na Instagramu o svom 40-dnevnom čišćenju sokom od naranče, koje je radila tokom kršćanskog praznika Korizme.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

U komentarima je izjavila da koristi stari sokovnik, iz 1966. godine.

Dnevno je pila po litar do litar i po i to je bilo sve.

Evo zašto ne bi trebali jesti citrusno voće odmah nakon jela

Evo zašto ne bi trebali jesti citrusno voće odmah nakon jela

"Moja si inspiracija, i ja sam imala 40 dana posta na sokovima, oduševljena sam dobrobitima", izjavila je jedna u komentarima.

Stručnjaci se slažu da sok od naranče ima zdravstvene prednosti i da je bogat vitaminom C, koji je odličan za imunološki sistem, srce te potiče proizvodnju kolagena.

Također je antioksidans koji štiti stanice od slobodnih radikala, ističu u klinici Mayo. Budući da tijelo ne proizvodi vitamin C prirodno, ljudi ga moraju unositi putem prehrane, ali može se i pretjerati.

Uzimanje 2000 mg ili više vitamina C može uzrokovati zdravstvene probleme poput bubrežnih kamenaca ili gastrointestinalnih smetnji, objavila je bolnica Mount Sinai.

Osbourne kaže da ponekad popije pet litara soka od narandže dnevno, što iznosi oko 2.620,6 mg. Ispijanje soka, koji može sadržavati puno šećera, također nema toliko koristi kao jedenje cijelog voća.

Znate li kako prepoznati razliku između mandarina, klementina, tangerina, satsuma i naranči?

Znate li kako prepoznati razliku između mandarina, klementina, tangerina, satsuma i naranči?

"Sokovi obično nemaju vlakna, a upravo ona pomažu u usporavanju apsorpcije šećera i smanjuju glikemijski indeks", rekla je registrirana dijetetičarka Abbey Sharp za USA Today.

Sharp je rekla da će najzdraviji sokovi s većim sadržajem vlakana i dalje imati pulpu u sebi.

"Dakle, sok od narandže, čak i kada nije zaslađen, može uzrokovati skokove šećera u krvi", izjavila je Sharp, javlja 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije