Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura

Radiosarajevo.ba
Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura
PrtScr / Divovska bedrena kost

Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su ove sedmice francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj, gdje su od 2010. iskopani ostaci nekih od najvećih životinja koje su ikad živjele na kopnu.

Smatra se da je bedrena kost duga dva metra, pronađena na lokalitetu Angeac-Charente, pripadala sauropodu, dinosaurima biljojedima s dugim vratovima i repovima koji su bili rasprostranjeni u kasnoj juri, prije više od 140 miliona godina.

"Ovo je veliko otkriće. Posebno sam se iznenadio stanjem očuvanosti te bedrene kosti", izjavio je paleontolog iz Nacionalnog muzeja historije u Parizu Ronan Allain za Reuters. Naveo je i kako su te životinje vjerojatno težile 40 do 50 tona.

Allain je rekao da su naučnici na tom mjestu od 2010. godine otkrili više od 7.500 fosila koje su pripadale više od 40 različitih vrsta, što ga čini jednim od najvećih takvih nalazišta u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije