Ovo su načini kako nagovoriti djecu da nose zaštitne maske

Radiosarajevo.ba
Ovo su načini kako nagovoriti djecu da nose zaštitne maske
Pixabay / Ilustracija

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u preporučuju da sva djeca starija od dvije godine nose maske za lice kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Ljekari, psiholozi i roditelji otkrili su neke od najboljih strategija kako da mališane nagovorite da nose maske.

Svako dijete je drugačije, što znači da roditelji trebaju odvojiti vrijeme da razmisle o tome kako njihovo dijete može nositi s novom obavezom nošenja maski za lice.

Roditelji bi si trebali postaviti niz pitanja prije nego što pokušaju formulirati strategiju kako djecu nagovoriti na nošenje maski.

"Trebaju se zapitati: Šta je važno za moje dijete? Kako da moje dijete razumije informacije? Do koje mjere će maska moje dijete učiniti anksioznim", kazala je pedijatrica Jennifer Sciolla.

Dojenčad se mogu uplašiti kada vide ostale ljude s maskama, jer nemaju sposobnost prepoznavanja lica.

Roditelji i staratelji ne mogu jednostavno očekivati da mališani shvate zašto trebaju nositi maske za lice, mame i tate im to moraju objasniti riječima i pojmovima koje djeca mogu razumjeti.

Za djecu predškolske virus možete objasniti kao negativnu pojavu i da ljudi moraju učiniti sve kako bi zaštitili pluća i tijelo od njega. Roditelji trebaju biti blagi kako bi djeca shvatila da nošenje maski za lice nije samo zbog njih već i zbog drugih – preporučila je Liza Suarez, docentica kliničke psihijatrije na Univerzitetu Illinois u Chicagu.

Korisno je reći stvari poput: “Maske za lice smanjuju šansu da zarazimo druge” i “Ako svi nosimo maske, zaštitit ćemo se međusobno”, rekla je Suarez.

Maki Katsuki, majka troje djece, složila se sa ovim savjetom.

Svi su naučeni da nose masku kada su bolesni, ključno je da djeci objasnite da ne želite da virus prenose drugima – rekla je.

Drugi način da djecu nagovorite da nose maske jeste da im dozvolite da sami odaberu masku za sebe. Djeca vole maske u bojama, sa cvjetnim uzorkom, s dinosaurusima, tufnama i tako dalje. Osim toga možete ih i naučiti kako da sami naprave masku za sebe.

Morate ustrajati u svojim ciljevima i nošenje maski pretvorite u igru – preporučuje dječiji psiholog Gail Robertson.

Možete napraviti maske i za dječije lutke kako bi one postale dio njihovog normalnog okruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije