Sumorna prognoza Predraga Kona: Nosit ćemo maske do proljeća naredne godine!

Radiosarajevo.ba
Sumorna prognoza Predraga Kona: Nosit ćemo maske do proljeća naredne godine!
Foto: Vlada Srbije / Predrag Kon

U Beogradu je 85 odsto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak, rekao je za portal Nova.rs srbijanski epidemiolog Predrag Kon i naglasio da nošenje maski nije pitanje "hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proljeća naredne godine".

"Virus nam je jasno rekao: Nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko ljeta i preko zime, u bilo koje godišnje doba", poručio je Kon. 

Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast i biće tako sve do dolaska vakcine, uvjeren je vodeći srbijanski epidemiolog. A, ako ne dođe do vakcine, ukazao je on, morat ćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo.

Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mjera spriječavamo virus što je moguće više, ocijenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta poslije dve nedelje, na koliko su uvedene mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da poslije dvije nedjelje ostaju maske "i ostat će do daljeg". i "Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gdje. Sve ostalo je znak pitanja…", rekao je Kon

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije