Ovo niste do sada čuli: Evo kako zapravo zvuči eksplozija nuklearne bombe

1
Radiosarajevo.ba
Ovo niste do sada čuli: Evo kako zapravo zvuči eksplozija nuklearne bombe
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Jezivi video pokazuje da zvuk nuklearne bombe nije onakav kakav biste očekivali. Dok se Oppenheimer i Barbie ističu u kinima, naše interesovanje za nuklearne bombe je na najvišoj razini.

Nakon što je film Christophera Nolana debitovao prošle sedmice, posjetioci kina su napokon mogli vidjeti Cilliana Murphyja iz Peaky Blinders kako glumi u ulozi teoretskog fizičara J. Roberta Oppenheimera, koji je razvio prvu atomsku bombu tokom Drugog svjetskog rata.

Ovaj trosatni film je prva Nolanova biografska drama, s glumačkim zvijezdama poput Roberta Downeyja Jr., Matta Damona i Emily Blunt. Oppenheimer je od samog početka obećao da će biti nuklearni hit, s projekcijama od 75 miliona dolara (133,2 miliona KM) zarade u otvarajućem vikendu, što je znatno premašilo očekivanja od 50 miliona dolara (88,8 miliona KM).

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Youtuber po imenu Venera13 je 2019. godine odlučio saznati kako zapravo zvuči nuklearna bomba.

"Bio sam izgubljen u mislima dok sam radio, što se često događa, i razmišljao sam o tome kako gotovo nikako nema video zapisa nuklearnih bombi s pravim audio zapisom. Odlučio sam napraviti brzi video o toj temi jer mi je zanimljivo, a možda je i drugima", objasnio je.

Mutanti, radioaktivna hrana, milioni oboljelih od raka: Najveći mitovi o Černobilu

Mutanti, radioaktivna hrana, milioni oboljelih od raka: Najveći mitovi o Černobilu

Youtuber je nastavio: "Mnogi ljudi misle da znaju kako zvuči jer su to vidjeli u filmovima i TV emisijama koje prikazuju nuklearne testove, i obično je to neki niski zvuk eksplozije koji postaje veći i glasniji prije nego što udari. Ali to zapravo nije ono kako zvuče."

Kako objašnjava Venera13, zvuk koji čujemo u filmovima i čak u testnim snimkama nije zvuk nuklearne bombe. To je tamo samo radi "efekta", a mnogi pravi zvučni zapisi ne postoje jer nisu bili snimljeni. Međutim, u svom videu, koji je uzet iz klipa iz 2014. godine koji je podijelio kolega youtuber TheVino3, prikazan je materijal iz testa poznatog kao "Upshot-Knothole 'ANNIE' test".

Održan je na lokaciji za testiranje Nevada 17. marta 1953. godine i bio je prikazan na nacionalnoj televiziji. Klip je uglavnom tih, s blagim šumom. Nije tako glasno kao što biste pomislili. Stoga, zbog loše kvalitete, youtuber je "rekonstruisao zvuk nuklearne detonacije".

"Pokušao sam što tačnije rekonstruisati ono što bi vaše uši čule, zato nema elektromagnetnih smetnji u rekonstrukciji", rekao je youtuber.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev: Nuklearna apokalipsa je prilično vjerovatna

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev: Nuklearna apokalipsa je prilično vjerovatna

Mnogi su bili šokirani zvukom, a jedan je napisao: "Iskreno, zastrašujuće je koliko sporo zvuk putuje, što implicira da bomba nije mala, već samo daleko". Drugi su rekli: "Činjenica da toliko dugo traje da stigne do kamere je zastrašujuće", piše Ladbible.

Ovako, izgleda, zvuči kao nuklearna bomba:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije