Sjeverna Koreja: Dolazak američke podmornice približava nas nuklearnom sukobu

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: Dolazak američke podmornice približava nas nuklearnom sukobu
Foto: EPA / Sjeverna Koreja / Ilustracija

Sjeverna Koreja osudila je u ponedjeljak potez Sjedinjenih Američkih Država da dovedu podmornicu s balističkim projektilima na nuklearni pogon u vode u blizini Korejskog poluotoka rekavši da to stvara situaciju koja približava nuklearni sukob stvarnosti.

Sjeverna Koreja je također tvrdila da su američki izviđački avioni nedavno povrijedili njezin zračni prostor blizu istočne obale citirajući neimenovanog glasnogovornika svog Ministarstva nacionalne odbrane u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

"Nema garancije da se neće dogoditi šokantan incident u kojem je strateški izviđački avion američkih zračnih snaga oboren iznad Istočnog kineskog mora", rekao je glasnogovornik.

Lana Jurčević o Baby Lasagni: "On je umiljato janje, a kad se popne na pozornicu, 'jede malu djecu'"

Lana Jurčević o Baby Lasagni: "On je umiljato janje, a kad se popne na pozornicu, 'jede malu djecu'"

Potezi Sjedinjenih Američkih Država da uvedu strateška nuklearna sredstva na Korejski poluotok očita su nuklearna ucjena protiv Sjeverne Koreje i regionalnih zemalja i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru, saopćila je KCNA.

Američka podmornica s krstarećim raketama na nuklearni pogon stigla je prošlog mjeseca u luku Busan u Južnoj Koreji.

U aprilu su se čelnici Južne Koreje i Sjedinjenih Država složili da će podmornica američke mornarice s nuklearnim balističkim projektilima posjetiti Južnu Koreju prvi put od 1980-ih, ali nije objavljen raspored za taj susret. ​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije