Ovo je najskuplja slika 20. stoljeća: Prodata na aukciji za 361 milion KM

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je najskuplja slika 20. stoljeća: Prodata na aukciji za 361 milion KM
Foto: EPA-EFE / Andy Warhol autor je djela 'Shot Sage Blue Marilyn'

Slavna slika Marilyn Monroe, autora Andyja Warhola prodana je na aukciji za 195 miliona dolara (361 milion KM) - što je čini najskupljim umjetničkim djelom 20. stoljeća ikad prodanim.

Sliku, Shot Sage Blue Marilyn, Warhol je naslikao 1964. koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju.

Iznos je također najveći ikad plaćen za američko umjetničko djelo.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Aukcija kuće Christie's u New Yorku nadaleko je viđena kao simbol zdravlja tržišta luksuznih umjetnina, a uoči aukcije, Christie's je napisao da je ovo "jedna od najrjeđih i najtranscendentnijih slika koje postoje", s prodajnom cijenom od 200 miliona dolara (370 miliona KM).

Ipak, aukcija je završila prodajnom cijenom od 170 miliona dolara (314 miliona KM), koja je narasla na 195 miliona, nakon što su naplaćeni porezi i naknade, piše BBC.

Prethodna rekordna cijena američkog umjetničkog djela iznosila je 110,5 miliona dolara (204 miliona KM) za sliku lubanje koju je 1982. godine napravio Warholov prijatelj, a ponekad konkurent, Jean-Michael Basquiat.

Konačna cijena također ruši prethodni rekord za umjetničko djelo iz 20. stoljeća, postavljen 2015. kada je djelo Pabla Picassa iz 1955. - Les Femmes d'Alger - prodano za 179,4 miliona dolara (332 miliona KM), uključujući naknade.

Bloomberg javlja da je pobjednički ponuđač za Warhola bio američki trgovac umjetninama Larry Gagosian, koji posjeduje lanac umjetničkih galerija.

Prema kući Christie's, sav prihod od prodaje ide švicarskoj fondaciji Thomas and Doris Ammann Zürich, koja radi na uspostavljanju zdravstvenih i obrazovnih programa za djecu diljem svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije