Na današnji dan preminula je najpoznatija plavuša na svijetu - Marilyn Monroe

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan preminula je najpoznatija plavuša na svijetu - Marilyn Monroe
Foto: Instagram / Marilyn Monroe

Marilyn Monroe bila je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop-ikona, svojedobno i dobitnica Zlatnoga globusa za najbolju glavnu glumicu.

Rođena je 1926. godine u Minnesoti kao Norma Jean Baker Mortenson. Majka je nije mogla odgajati pa je djetinjstvo provodilau u sirotištu i skrbničkim porodicama.

Slavu je počela graditi 1953. godine kao prva Playboyeva zečica i u kratkoj i naglo prekinutoj karijeri postala holivudska starleta, seks bomba, glumica i model.

Najpoznatija i najkontroverznija platinasta plavuša na svijetu zavela je braću Kennedy, Roberta i Johna, bila u tri braka - s Jimom Doughertyjem, Joeom DiMaggiom i Arthurom Millerom, a među njezine poznatije ljubavnike ubrajaju se Yves Montand, Marlon Brando i Frank Sinatra. 

Strahovala je da će završiti u ludnici kao njena majka, a kako bi odagnala misli s nemilosrdne filmske industrije i muškarca koji su je samo iskorištavali, gutala je gomile lijekove i šampanjca.

Kao uzrok smrti navodi se predoziranje barbituratima, a tačne okolnosti njezine smrti i danas su predmet nagađanja te postoje razne teorije zavjere.

Naime, obdukcijom navodno nije pronađen trag tableta u njezinom želucu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije