Otkriveno šta se nalazi u popularnim ribljim štapićima

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno šta se nalazi u popularnim ribljim štapićima
Foto: EPA - EFE / Ribljih štapići

To je utvrdila njemačka potrošačka organizacija koja se bavi istraživanjem Stiftung. Nedavno su proveli istraživanje i testirali 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije.

Između ostalih testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 (12 KM) do 16 eura (31,3 KM) po kilogramu.

Osim toga, ispitivači su posebnu pozornost posvetili "nutritivnoj kvaliteti" s konkretnim pitanjem: Koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši; više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Zagađivači se uglavnom nalaze u pohanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visoke temperature. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tijekom proizvodnje i pripreme.

Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića iz Iglo (10 € po kg) i Rewe (6,20 € po kg) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača "neispravno". U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu "dovoljan".

Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na testu (12,40 € po kg) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto pohanja. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto pohanja, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.

Ovo je pet namirnica koje trebate izbjegavati ako imate povišen holesterol

Ovo je pet namirnica koje trebate izbjegavati ako imate povišen holesterol

Samo su dva proizvoda od ribljih štapića dobila ocjenu kvalitete "Dobro" od Stiftung Warentest:

Pobjednici testa s ocjenom kvalitete 2,4 (dobro) su riblji štapići iz Frosta (8,90 eura po kilogramu) slijede riba ekološkog dobavljača Alnatura (16 eura po kilogramu) s ocjenom kvalitete 2,5 (dobro).

Riblji štapići često su premasni i preslani, a ni veganske alternative nisu ništa bolje.

Znači nije za djecu? Zapravo, Stiftung Warentest ne smatra popularni proizvod najboljim izborom u smislu nutritivnih vrijednosti.

Nutricionistica objasnila: Zbog ovoga ste nakon jela ponovo gladni

Nutricionistica objasnila: Zbog ovoga ste nakon jela ponovo gladni

Riblji štapići su često premasni i preslani, pa pri porcioniranju treba pažljivo izvagati i prebrojati koliko je štapića na tanjiru. Veganski zamjenski proizvodi također nisu nutritivno uvjerljivi, ili sadrže štetne supstance kao što je mosh (zasićeni ugljikovodici mineralnog ulja) ili nemaju uvijek okus ribe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije