Sportisti najpopularniji: Koga smo u 2017. najviše pratili na društvenim mrežama

E. H.
Sportisti najpopularniji: Koga smo u 2017. najviše pratili na društvenim mrežama
Iz godine u godinu društvene mreže naprosto postaju svakodnevica sa kojom živimo, te je za poznate ljude koji se bave javnim životom popularnost na društvenim mrežama itekako važna.

Prema analizama društvenih mreža koje se objavljuju na kraju godine, istražili smo ko je bila najpopularnija poznata ličnost u Bosni i Hercegovini, tokom 2017. godine prema pojedinim društvenim mrežama.

Facebook

Kada je riječ o Facebooku, najpopularnijoj društvenoj mreži u svijetu, ali i kod nas, sportisti su definitivno obilježilii prethodnu godinu.

Prvo mjesto na ovoj društvenoj mreži suvereno drži Edin Džeko, sa više od 2,013 miliona fanova koji prate njegove objave na ovoj društvenoj mreži. U stopu ga je slijedio još jedan kolega iz reprezentacije, pa je druga najpopularnija Facebook stranica, kada je riječ o poznatim ličnostima, tokom 2017. godine bila je stranica Miralema Pjanića.

Mali princ je, naprosto, osvajao sve svoje fanove u našoj zemlji, te je stigao do impozantne brojke od 948 hiljada fanova na Facebooku.

edin_dzeko_facebook_prtscr.jpg - undefined

Treće mjesto pripalo je regionalnoj muzičkoj zvijezdi, te se ponajboljim sportistima iz naše zemlje na ovoj listi pridružio i Dino Merlin. On je već na startu 2017. godine, novogodišnjim koncertom u Sarajevu na ionako veliki broj fanova dodao još njih, te ovu godinu završava sa 907 hiljada fanova na Facebooku.

YouTube

Kada govorimo o najpopularnijem video servisu u svijetu i popularnim bh. celebritijima, ovdje su neprikosnoveni domaći muzičari koji osvajaju region.

Na prvom mjestu u 2017. godini nalazio se čovjek koji će stanovnike glavnog grada BiH uvesti u novu, 2018. godinu. Naravno, riječ je o Zdravku Čoliću čija slava već godinama osvaja brojne zemlje u regiji, pa tako i BiH. On je na prvo mjesto "zasjeo" sa 190 hiljada fanova koji prate njegovu stranicu na YouTubeu.

Drugo mjesto zauzeo je čovjek koji je građane Sarajeva uveo u 2017. godinu, a riječ je o Dini Merlinu. Sarajevski Čarobnjak u posljednjih nekoliko godina definitivno je broj jedan kada je riječ o popularnosti muzičara u BiH, a često i u zemljama regije, te se na drugom mjestu našao sa 171 hiljada fanova.

Na trećem i četvrtom mjestu se, ponovo, nalaze muzičari, a ovog puta riječ je o jednom muzičaru i jednoj grupi iz dva dijametralno suprota žanra. Naime, na trećem mjestu je kralj narodne muzike Halid Bešlić sa 129 hiljada fanova, dok se na četvrtom mjestu zadržala sjajna Dubioza Kolektiv sa 103 hiljade fanova.

zdravko_colic_youtube_prtscr.jpg - undefined
Instagram

Baš kao i na Facebooku i na najpopularnijoj društvenoj mreži za mlade u svijetu, najviše fanova ponovo imaju bh. sportisti. Tačnije, najviše pratilaca na Instagramu imali su Miralem Pjanić i Edin Džeko, koji su uspjeli prikupiti 1,7, odnosno 1,1 milion fanova.

Pored sportista, veliki broj fanova na Facebooku uspjeli su prikupiti poznati muzičari, voditelji i YouTuberi iz BiH. Prema statistici, nakon asova Juventusa i Rome, poredak na Instagramu izgleda ovako:

  • Jala Brat (muzičar) - 334.000 fanova
  • Hana Hadžiavdagić (voditeljica) 298.000 fanova
  • Buba Corelli (muzičar) 214.000 fanova
  • Nedim Lepić (YouTuber) 172.00 fanova
  • Amra Silajdžić (manekenka) 126.000 fanova
  • Amir Hadžić  (YouTuber) 78.300 fanova
  • Muhamed Bešić (sportista) 63.500 fanova
miralem_pjanic_instagram.jpg - undefined
Twitter

Posljednja u nizu društvenih mreža koje smo istražili nešto manje je popularna u BiH, nego što je to slučaj u regiji i svijetu, ali i dalje je poprilično zastupljena među građanima BiH

Na ovoj društvenoj mreži, kao i na prethodnoj, najpopularniji su ponovo bili sportisti, koji su zaista i najbolji ambasadori BiH na društvenim mrežama.

Ponovo je na prvo mjesto dospio as iz Rome Edin Džeko, sa 1,546 miliona fanova koji prate njegov Twitter profil. Drugo mjesto zauzeo je njegov najveći rival u italijanskoj Seriji A i najveći prijatelj u dresu Zmajeva Miralem Pjanić, čiji profil prati 320 hiljada fanova.

Ovu su ovu listu zaokružili još dvojica ubojitih bh. reprezentativaca koji nastupaju za ekipe iz Engleske.Riječ je o Asmiru Begoviću, golmanu Zmajeva kojeg prati 311 hiljada fanova, te najvećem pojačanju Arsenala u ovoj sezoni Seadu Kolašincu koji je na Twitteru uspio prikupiti 110 hiljada fanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije