Od olimpijada do prestižnih takmičanja: Najuspješniji predstavnici BiH u 2017.

S. H.
Od olimpijada do prestižnih takmičanja: Najuspješniji predstavnici BiH u 2017.
Brojni su uspjesi državljana Bosne i Hercegovine širom svijeta.

Iako su boje naše zemlje branili često bez podrške vlasti ili medijske pozornosti u BiH, u godini na izmaku bh. predstavnici su ipak u svoju domovinu donijeli veliki broj medalja. 

Samo sa željom da za BiH osvoje medalje, ne želeći napustiti svoju zemlju, oni su nas najuspješnije predstavljali u 2017. godini.

Obrazovanje

Benjamin Hedžić, profesor njemačkog jezika i književnosti i direktor Javne ustanove Gimnazija "Obala" u Sarajevu jedan je od pet članova Upravnog odbora Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika, prvi iz BiH u tom UO.

Sredinom jula na ceremoniji zatvaranja 58. međunarodne matematičke olimpijade u Rio De Janeiru, četiri olimpijca iz Bosne i Hercegovine dobili su bronzane medalje - Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić i Emir Mrkonja.

Još dvoje je dobilo počasne povelje - Azur Đonlagić i Tijana Babić.  Ekipno, osvojenim 44. mjestom u konkurenciji 115 državnih ekipa i 615 učesnika iz cijeloga svijeta su popravili prošlogodišnji uspjeh.

Amila Mujkić iz Novog Travnika osvojila je deseto mjesto na Microsoft olimpijadi. Šesnaestogodišnja učenica Sarajevo koledža je početkom augusta osvojila deseto mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista koje se održava već 16 godina, a mnogi ga znaju pod nazivom Microsoft olimpijada.

Amila se našla među 60 prvoplasiranih na ovom svjetskom takmičenju uz druge predstavnike 25 država - 11 zemalja Azije, 7 Sjeverne i Južne Amerike, 2 Bliskog Istoka i samo 5 iz Europe.

Gimnazijalka Hana Galijašević iz Velike Kladuše uspjela je ostvariti sjajan uspjeh na takmičenju iz općeg znanja "The World Scholar's Cup" koje je održano u Atini, gdje je uspjela osvojiti osam zlatnih i šest srebrenih medalja.

Riječ je o takmičenju koje promovira vannastavno učenje, te sposobnosti poput debate, govora, argumentativnog pisanja, timskog rada i logičkog povezivanja. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je "Nevjerovatan svijet", i obuhvatala je više oblasti od umjetnosti i nauke, do trenutnih dešavanja u svijetu.

Hana je uspjela ostvariti zapažene rezultate takmičeći se kroz testove znanja, timske debate, pisanje eseja i timske kvizove.

hana_galijasevic_worldscholarcup_facebook2.jpg - undefined

Hana Galijašević

Nedavno je na završnom turniru šampiona iz općeg znanja koji je održan u New Havenu na Univerzitetu Yaleu, u kojem je učestvovalo 1.100 takmičara iz 50 zemalja, osvojila nevjerovatnih 14 medalja od ukupno 17 mogućih i to tri zlatne i 11 srebrenih, čime je svrstana u sami vrh ovog završnog turnira.

Na trećoj Balkanskoj internacionalnoj geografskoj olimpijadi "BiGeo", koja se održava u Sloveniji, mladi geografi iz BiH u svom prvom učešću osvojili su bronzane medalje.

Sredinom oktobra Bosni i Hercegovini ukazana je velika čast, zahvaljujući srednjoškolcu Arminu Mariću iz Bosanske Krupe, koji je nominiran za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, odnosno takozvani dječiji Nobel.

Riječ je o prvoj osobi iz BiH, ali i cijele regije, koja je nominirana za ovu nagradu, koju je svojevremeno dobila i Malala Yousafzai, pakistanska učenica i aktivistica za prava djece, koja je 2014. postala i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Armin se tako našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam njih iz Europe koji su, zbog rada na poboljšanju dječijih prava, predloženi za izuzetno vrijedno priznanje.

Akademik Mirsada Hukić dobitnica je najvećeg naučnog priznanja u Bosni i Hercegovini, Državne nagrade za nauku za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu.
edita_huskic_RSA1.jpg - undefined

Priznanje uručio ministar civilnih poslova Adil Osmanović

To prestižno priznanje dodjeljuje se prvi put u BiH od Vijeća za nauku koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Učenici Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice nagrađeni su za najkreativniji video na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER), održanom u Šangaju u novembru.

Lamiju Gutić, 16-godišnju djevojku iz Sarajeva, specijalna agencija Ujedinjenih naroda, UN Women, u augustu je istaknula kao primjer jedne od onih djevojki koje mogu promijeniti svijet.

Lamija ima cilj studirati na Cambridgeu te baviti se izradom aplikacija koje će poboljšati opću dobrobit ljudi širom svijeta. Njena priča doista može poslužiti kao inspiracija mnogim djevojčicama, djevojkama, ženama diljem regije. Riječ je o promociji u sklopu UN-ove inicijative Planet5050 kojom se želi do 2030. godine postići ravnopravnost između žena i muškaraca. 

 

Inovacije

 
Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković na Drugoj izložbi inovacija u Istanbulu osvojila je zlatnu medalju, zahvaljujući predstavljanju novog građevinskog materijala i blokova koji se brže i lakše zidaju. 

Inovacija "pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja" profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle  nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara. 

Ideja Tarika Jašarevića o proizvodu od recikliranog materijala bila je najbolji timski prijedlog na balkanskom sajmu poduzetništva održanom u Beogradu, gdje su se takmičili srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Njegova ideja pobijedila je u konkurenciji 80 ideja na Međunarodnom takmičenju srednjoškolaca u poduzetničkim vještinama poslovog izazova zapadnog Balkana u Beogradu.

Dva sarajevska srednjoškolca predstavljali su u maju Bosnu i Hercegovinu i svoju školu na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi projekata u Najrobiju.

Sa osvojenim zlatnim odličjima i Prvom nagradom za najbolji projekt iz oblasti ekologije u 2016. godini, u Sarajevo su se iz Kenije vratila dva učenika Međunarodne srednje škole iz Sarajeva - Tarik Imamović i Amor Bečić.

Muzika

Iz Kikinde s internacionalnog festivala muzike za djecu "Ta se pesma ljubav zove" u Novi Travnik stigle su početkom novembra dvije nagrade za pjesmu "Eh, ta škola" autora teksta i muzike Gorana Puletića.

Dori Kovač je dodjeljena druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda za interpretaciju u mlađoj kategoriji, kao i nagrada za najbolji aranžman za pjesmu Eh ta škola za ekipu Goran Puletić i Alojz Čakarić.

U prostorijama sarajevske Vijećnice je u prisustvu brojnih ljubitelja muzike i kulture oboren Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

Zvanični pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira organiziralo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile, a učešće na ovom nesvakidašnjem svečanom događaju uzeli su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Teatar i film

 
Bh. glumica Alena Džebo osvojila je izuzetno vrijedno priznanje na 9. Jaipur International Film Festivalu u Indiji. Alena je proglašena najboljom glumicom, nakon što je na ovom festivalu prikazan film Sabina K, u kojem naša glumica ima glavnu ulogu. 
 
Ado Hasanović, mladi bosanskohercegovački reditelj, osvojio je u oktobru nagradu publike na 8. Balkans Beyond Borders Film Festivalu održanom u Briselu za kratki film „Pink Elephant“. To je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije