Mladi fizičari postižu sve bolje rezultate, ali podrška države izostaje

A. D.
Mladi fizičari postižu sve bolje rezultate, ali podrška države izostaje
Mladi fizičari u FBiH, iako postižu sjajne rezultate, još uvijek ne mogu očekivati adekvatnu podršku države. Štaviše, posrijedi je maćehinski odnos države prema talentiranim mladim ljudima.

"Već tri uzastopne godine, situacija u vezi sa finansijama postaje sve teža jer pojedini kantoni ne finasiraju odlazak svojih učenika u potpunosti, nego samo djelomično. Takav je slučaj sa Kantonom Sarajevo, koji je u posljednje tri godine finansirao samo dio troškova za učenike iz KS-a. Nažalost, ove godine to je značilo da od doznačenih sredstava iz KS-a nismo mogli kupiti ni kartu za Indoneziju, nego smo ostatak morali nadomjestiti kroz donacije i sponzorstva, a preostali dio sami učenici i njihovi roditelji, kaže za Radiosarajevo.ba predsjednika Društva fizičara u FBiH Benjamin Fetić.

 On dalje navodi da pored troškova odlaska, za svakog učenika se plaća i 500 dolara kotizacije koja uključuje smještaj i hranu za vrijeme trajanja olimpijade. S druge strane, Tuzlanski kanton već dvije godine uzastopno finansira u potpunosti odlazak svojih učenika na međunarodna takmičenja. Ove godine imali su dva predstavnika iz Unsko-sanskog kantona tako da je situacija bila teža u odnosu na ranije godine jer Unsko-sanski kanton nije uopće učestvovao u finansiranju odlazaka svojih učenika.

On napominje da se troškovi odlaska na neku međunarodnu olimpijadu po pravilu kreću od 12.000 do 22.000 KM, zavisno od toga gdje se olimpijada održava.

"I pored toga što se susrećemo sa ovim problemima, ova godina je bila veoma uspješna za našu državu jer smo na prvoj Europskoj olimpijadi iz fizike koja se održala krajem maja u Estoniji,  osvojili srebrenu medalju, dok smo na 48. Međunarodnoj olimpijadi u Indoneziji osvojili dvije bronzane medalje i dvije pohvale", ističe Fetić.

Organizacija federalnog i državnog takmičenja, pripreme za međunarodnu olimpijadu iz fizike, organizacija odlaska na olimpijadu, dodaje on, članovi Društva godinama rade bez ikakave naknade i pored toga u posljednjih pet godina imaju veći broj medalja nego u proteklih petnaest godina.

"Uspjeh djece treba takođe posmatrati kroz činjenicu da se zvanično ništa ne ulaže u njihov uspjeh, a oni opet uspjevaju ostvariti uspjeh koji je prije 15 godina bio nezamisliv. Naši predstavnici na međunarodnim olimpijadama od 1996. godine su osvojili 5 srebrenih, 7 bronzanih medalja, te 27 pohvala. U posljednje tri godine sa međunarodnih olimpijada smo se vratili sa šest medalja, tri srebrene, i tri bronzane, dok u periodu 1996-2010 osvojili smo dvije bronzane i jednu srebrenu. Ovaj podatak dovoljno govori da smo unaprijedili nivo znanja i vještina kod naših učenika kroz konstantan rad sa učenicima koji pokazuju interes za fiziku", ističe Fetić.

Dodaje da je njihov najbolji olimpijac Bahrudin Trbalić, dobitnih dviju srebrenih medalja na međunarodnim olimpijadama 2015. i 2016. godine, prošle godinedobio stipendiju na MIT-u u Sjedinjenim Američkim Državama gdje nastavlja svoje školovanje;

"Selver Pepić, nakon završenog prvog ciklusa  studija fizike na PMF-u Sarajevu nastavio je svoje školovanje na ETH-u u Cirihu kao njihov stipendista. Nudžeim Selimović, student završne godine prvog ciklusa studija fizike na PMF-u u Sarajevu u sljedećoj akademskoj godini  nastavlja školovanje takođe na ETH-u kao njihov stipendista. Admir Greljo koji je trenutno na postdoktorskom usavršavanju u Cirihu. Adnan Mehonić koji je nakon ETF-a u Sarajevu završio doktorski studij u Velikoj Britaniji gdje trenutno radi i živi. Alija Bevrnja nakon završenog prvog ciklusa na Mašinskom fakultetu u Sarajevu nastavio je svoje školovanje na Univerzitetu Darmstadt u Njemačkoj,  kao i mnogi drugi koji su prošli kroz takmičenja u organizaciji Društva fizičara", navodi Fetić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije