Kulturni događaji koji su obilježili 2017. godinu u BiH

S. H.
Kulturni događaji koji su obilježili 2017. godinu u BiH
Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BIH
Godina 2017. je na izmaku, a sa sobom je donijela mnoštvo važnih događaja u svim oblastima, uključujući i oblast kulture.

Ni u ovoj godini nije manjkalo kulturnih dešavanja u bosanskohercegovačkim gradovima poput izložbi, koncerata, festivala itd, ali bilo je i važnih događaja za koje se može reći da su obilježili 2017. godinu i upisali se u historiju naše zemlje.

Bh. glumica Alena Džebo osvojila je izuzetno vrijedno priznanje na 9. Jaipur International Film Festivalu u Indiji. Alena je proglašena najboljom glumicom, nakon što je na ovom festivalu prikazan film Sabina K, u kojem naša glumica ima glavnu ulogu. 

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla u saradnji s diplomiranom etnologicom Muzeja istočne Bosne Vesnom Isabegović podnijeli su 12. januara inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Ministarstvo civilnih poslova BiH, odnosno Državna komisija za saradnju sa UNESCO-m prihvatilo je inicijativu koja je upućena u dalju proceduru.

Za BiH je značajno i to što je 18. januara, više od 55 godina nakon što je nagrađen, otvorena izložbena postavka posvećena dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Štokholmu koja sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije. Ivo Andrić je jedan od dva bh. nobelovca, a dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za svoj cjelokupni književni opus. 

Uprkos brojnim opstrukcijama i problemima sa kojima se susretao, u Sarajevu je 28. januara svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva, jedini muzej u svijetu koji čuva uspomene na odrastanje tokom rata. Početkom ovog mjeseca MRD je postao dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE). Tokom izbora, sarajevski Muzej ratnog djetinjstva pohvaljen je za apolitičnost i nastojanje da popuni praznine u dokumentiranju ratnih iskustava iz dječje perspektive.

Muzej_ratnog_djetinjstva_5_RSA.jpg - undefined

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva

Primjer ovog muzeja je ocijenjen kao realan i održiv model civilne inicijative koji može poslužiti kao primjer za druge konfliktne i postkonfliktne zone u svijetu. Riječ je o prestižnom priznanju koje se dodjeljuje još od 1977. godine muzeju koji napravi izrazit doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine. Nagrađeni muzej će dobiti diplomu i prijelaznu nagradu, odnosno bronzanu statuu “La femme aux beaux seins“, koja je djelo Joana Miroa. 

Prvog februara Zemaljski muzej BiH je obilježio 129 godina postojanja, stoga ga je tog dana posjetila ekipa portala Radiosarajevo.ba i upoznala se sa njegovim bogatim fundusom.

U periodu od 7. februara do 21. marta u Sarajevu je održan 33. međunarodni festival Sarajevska zima. Direktor festivala Ibrahim je dodijelio Srebrenu pahuljicu za izuzetan doprinos umjetnosti Mili Melank i Collegiumu artisticumu, sa kojim sarađuju već 33 godine.

Europska asocijacija festivala, nosilac projekta Europa za festivale, festivali za Europu, objavila je 20. aprila spisak dobitnika EFFE etiketa za 2017-2018. godinu. Bosna i Hercegovina je dobila pet etiketa, a to su Festival bosanske drame i autora Zenica, Festival moderne umetnosti "arTz", Međunarodni festival "Sarajevska zima", Pozorišni festival "Petar Kočić"i  Tuzla Film Festival.

Tog dana Sarajevo je bilo domaćin prvog Austrijskog bala i tako postalo dio svjetske porodice gradova kao što su Pariz, London, Tokio ili Sankt-Peterburg, u kojima se održavaju bečki balovi. Posebna atrakcija u sarajevskoj Vijećnici bio je prvi nastup orkestra Bečkog operskog bala u Sarajevu, koji je i najpoznatiji orkestar koji nastupa na balovima.

U Veneciji je 12. maja svečano otvoren Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Bijenalu savremene umjetnosti. BiH je ove godine predstavljao umjetnik Radenko Milak s projektom "Univerzitet katastrofe", koji je realizovan u saradnji sa slovenskim umjetnikom Romanom Uranjekom. Tema koju je naš umjetnik odabrao  i njen  naziv „Univerzitet katastrofe“ govori o izazovima vremena u kome živimo i različitim vrstama katastrofa sa kojima se svijet suočava.

Izložbom slika akademskog slikara Ervina Ćatovića iz Novog Pazara (Republika Srbija), Umjetnička galerija u Brčkom je 15. maja nakon 18 mjeseci ponovo otvorena za posjetioce.

Italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, predstavio je 2. juna performans "Treći raj" u Sarajevu. "Treći raj" je simbol beskonačnosti, koji je umjetnik preinačio dodavanjem jednog centralnog kruga koji je zamišljen kao sredstvo promjene i preporoda novog čovječanstva.

pistoletto_skenderija6.jpg - undefined

Performans

U grandioznom umjetničkom poduhvatu u kojem je učestvovalo 400 ljudi Sarajevo je postalo dio niza svjetskih gradova u kojima je realizovan "Treći raj", koji predstavlja ideju jedinstva između umjetnog i prirodnog svijeta radi harmonizacije oprečnosti.

Zemaljski muzej BiH i Muzej Louvre ozvaničili su 30. juna u Sarajevu saradnju u okviru koje će Louvre pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa. Njihova saradnja će se realizirati u objedinjavanju restauracije i konzervacije koja se već radi u Zemaljskom muzeju BiH, ali zasebno po sektorima, kao i u formiranju jedinstvene baze podataka na čemu Zemaljski muzej BiH također već radi. Iskustva iz Louvra vjeruje da će im pomoći u tome.

Igrani film "Muškarci ne plaču" redatelja i scenariste Alena Drljevića zabilježio je svjetsku premijeru 1. jula na  52. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary u okviru Glavnog takmičarskog programa. Film je na ovom festivalu osvojio dvije nagrade među kojima je "Europa Cinemas Label" za najbolji europski film u glavnoj konkurenciji. "Muškarci ne plaču" govori o sudbinama nekadašnjih vojnika u Bosni i Hercegovini. Film je prikazan na još nekoliko festivala i dobio je još nagrada, a ovogodišnji je kandidat i za nagradu Oscar Američke filmske akademije.

Internacionalni festival književnosti Bookstan koji organizuje izdavačka kuća Buybook okupio je od 4. do 7. jula okupio najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorke. Sarajevski i Bookstanovi gosti bili su neki od najznačajnijih svjetskih autora/ica današnjice, kao što je Hanif Kureishi, istaknuti engleski dramski pisac, scenarista i romanopisac, posvećen temama seksualnosti, nacionalizma, rase i imigracije. Osim toga, Bookstan je predstavio nove knjige domaćih i regionalnih književnika/ca te ugostio brojne domaće i regionalne izdavače.

bookstan_vece_tri.jpg - undefined

Hanif Kureishi

Na Bookstanu su se predstavili i mladi nezavisni autori koji su ove godine izdali nove knjige - Boris Lalić sa knjigom Čudo na Miljacki,  Hamza Hodžić sa romanom Farbanje, te Saša Džino sa zbirkama horor priča Srce od plastike i Mrtvačke mrlje.

Na svjetskom finalu "Dance World Cup 2017", koji je održan u njemačkom gradu Offenburg, Zlatnu medalju za ekipu Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorke – moderni balet 5. jula osvojila je članica "Ars Centra" Adna Kujundžić, koja je pobijedila u konkurenciji od 23 takmičarke. Zlatna medalja s tog renomiranog baletno-plesnog takmičenja prvi put je stigla u Bosnu i Hercegovinu. 

Nakon 50 godina, a prvi put nakon smrti, u sarajevskoj Vijećnici je otvorena retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera, jednog od najreprezentativnijih bh. umjetnika druge polovine 20. stoljeća. Na njoj je predstavljeno 35 najvažnijih djela ovog svjetski priznatog grafičara. Djela su nastajala u periodu od šezdesetih godina do njegove smrti 2012. godine. U Sarajevu će biti otvoren i muzej posvećen ovom velikanu bh. umjetnosti. Muzej će biti smješten u prostorijama s više od 400 metara kvadratnih u strogom centru grada, na drugom spratu stambene zgrade, neposredno uz Općinu Stari Grad.

Javna ustanova Biblioteka Sarajeva otvorila je 20. jula dvije bogate stripoteke, u odjeljenjima Mak (Alipašina 6a) i Dobrinja (Omladinskih radnih brigada 2).

Brojne ličnosti iz javnog života BiH te poznate zvanice iz regije i svijeta uveličale su 23. Sarajevo Film Festival, filmsku smotru koja je Sarajevo svrstala visoko na listu svjetskih festivalskih destinacija. Najveće dvije zvijezde festivala bile su John Cleese i Oliver Stone. Glumačkoj legendi Cleesu dodijeljeno je počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, dok je istaknutom reditelju Stoneu uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

John_Cleese_SFF_nagrada_Metalac_RSA2.JPG - undefined

John Cleese na sceni Otvorenog kina

Film "Žaba" reditelja Elmira Jukića dobio je Nagradu publike ovogodišnjeg SFF-a. Publika je kao najbolji dokumentarni film izabrala ostvarenje "Intervju s Putinom", dok je Young Audiance Award pripala ostvarenju "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

U Zavičajnom muzeju u Visokom 28. augusta, na samom završetku MMS festivala (Festival umjetnosti i kreacije - Many Men Show) predstavljen je projekt Muzeja srednjovjekovne Bosne MILI.

U glavnom gradu BiH 8. septembra otvoren je Mikser House, kulturna institucija koja spaja kulturne, edukativne te komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru.

Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2016. godini na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je 23. septembra  Andrej Nikolaidis za roman "Mađarska rečenica".

Nakon više od 30 godina, novo izdanje kultne predstave "Audicija", koja je decenijama nasmijavala brojne gledaoce, odigrano je 5. oktobra pred prepunom dvoranom "Mirza Delibašić" u Sarajevu. Podsjetimo se, kultna "Audicija" nastala je prije 33 godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga osvojila je srca brojnih gledalaca širom bivše države.

audicija_sarajevo_skenderija_oktobar_2017_RSA_naslovna.jpg - undefined

 

U okviru Internacionalnog festivala MESS koji je trajao od 30. septembra do 8. oktobra, Sarajevo je ove godine bilo domaćin Generalne skupštine Europske teatarske konvencije. Više od 50 teatarskih profesionalaca i profesionalki iz najvišeg ranga koji predstavljaju 20 renomiranih europskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija imali su priliku slušati predavanja iz oblasti kulture, književnosti i digitalne tehnologije.

U ovim danima više od 50 teatarskih profesionalaca i profesionalki iz najvišeg ranga koji predstavljaju 20 renomiranih evropskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija, imali su priliku slušati predavanja iz oblasti kulture, književnosti i digitalne tehnologije.

Upravni odbor Firentinskog bijenala odlučio je u oktobru nagradu Lorenzo il Magnifico dodijeliti Enveru Hadžiomerspahiću, direktoru Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Odlučujući da sarađuje s prestižnim institucijama u Italiji i inostranstvu, Bijenale je nagradu dodijelilo Hadžiomerspahiću kao inicijatoru izvanrednog projekta za mir i angažiranje zajednice. Osim nagrade, Bijenale je na ovaj način iskazalo i podršku nominaciji Ars Aevija za Nobelovu nagradu za mir.

Od 18. do 22. oktobra u Narodnom pozorištu u Tuzli održao se Tuzla Film Festival. Prema jednoglasnoj odluci žirija, najbolji dugometražni film je Ustav Republike Hrvatske, redatelja Rajka Grlića. Najbolji kratki igrani je Iron Story, Zlatka Kalenikova, dok je Aždaja Ivana Ramadana najbolji animirani film. Nagrada Vila šestog TFF-a dodijeljena je dokumentarnom filmu Scream For Me Sarajevo Tarika Hodžića, dok je Mao Qichaoa s filmom Revelation – The City Of Hazebio najuspješniji u kategoriji Future Generation Short Films. Za poseban doprinos filmskom stvaralaštvu u BiH, nagrada je dodijeljena Adnanu Čuhari, dok je Slaven Knezović dobio specijalnu nagradu za najboljeg producenta.

Sedamnaestog oktobra je obilježeno i 100 godina od rođenja jednog od najboljih bh. pjesnika Maka Dizdara nizom manifestacija. Predstavljeno je jedinstveno izdanje Kamenog spavača, održana je manifestacija Slovo Gorčina, a postoji velika mogućnost da se u Sarajevu otvori i Makova hiža na mjestu gdje je Mak dugo godina živio i radio. Više manifestacija i književnih časopisa bilo je u znaku Maka Dizdara.

Ado Hasanović, mladi bosanskohercegovački reditelj, osvojio je u oktobru nagradu publike na 8. Balkans Beyond Borders Film Festivalu održanom u Briselu za kratki film „Pink Elephant“. To je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia.

Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu 21. novembra nakon 60 godina je postavljeno bezvremensko djelo Kralj Lear kojeg je utjelovio glumac Izudin Bajrović.

Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke su na Generalnoj skupštini UNESCO-a 30. oktobra u Parizu upisani u registar Memorija svijeta, posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini, čime je Bosna i Hercegovina dobila prva dva dobra upisana u taj registar, a ujedno otvorila vrata za nove nominacije iz segmenta pokretnih dobara.

Bosna i Hercegovina je 14. novembra na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj historiji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Dvadeset dana prije toga sarajevsko Jevrejsko groblje također je nominirano za listu UNESCO-a.

Stoljetna tradicija drvorezbarstva iz Konjica bit će zaštićena UNESCO-m, odlučeno je 6. decembra na sjednici te organizacije koja se održava u Južnoj Koreji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije