! / Obećavajući rezultati testiranja: Američka vakcina stvara visok nivo antitijela

26. 08. 2020. u 18:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iz kompanije Moderna Inc objavili su rane rezultate eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa koji pokazuju da se kod starijih pacijenata stvara jači imunitet, slično kao i kod mladih.

Iako je vakcina američke kompanije u trećoj fazi testiranja lijeka na ljudima ovo su prvi podaci koji su objavljeni o stvaranju imuniteta kod starijih pacijenata.

Stariji volonteri ne samo da su proizveli visok nivo antitijela već imaju i T-ćelije, koje su nešto slično bijelim krvnim zrncima koji se vežu sa ćelijama virusa i ubijaju ga, kazali su iz Moderne.

Oni ističu da je nivo antitijela veće nego kod pacijenata koji su se oporavili od infekcije koronavirusom.

Nihova vakcina, mRNA-1273 navede tijelo da proizvodi proteine virusa, koje imunitet prepoznaje i gradi odbaru od njih.

Starije osobe su među visoko rizičnim grupama, zbog toga što imuni sistem slabi sa godina. Istraživači su radili testiranje u dvije grupe od deset ljudi čiji je raspon godina između 56 i 71. 

Svi volonteri su primili dvije doze od po stotinu mikrograma i praćeni su 28 dana,

Prema prvim informacija nisu se pojavili nikakvi neželjeni efekti.

Neki učesnici su prijavili groznicu, glavobolju, bol u mjestu gdje su primili injekciju, ali većina simptoma je nestala u roku od dva dana.

Rezultati još uvijek nisu objavljeni, a iz kompanije govore da ih planiraju sve objaviti u stručnom časopisu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA