Novi zakon nalaže studentima da zasade 10 stabala ako žele diplomirati

K. S.
Novi zakon nalaže studentima da zasade 10 stabala ako žele diplomirati

Novi zakon na Filipinima zahtjevat će da svi studenti moraju zasaditi po deset stabala drveća ako žele diplomirati.

Cilj je borba protiv klimatskih promjena. Zagovornici zakona kažu da bi za jednu generaciju studenata moglo biti zasađeno i do 525 milijardi stabala ukoliko budu ispravno zasađena, javlja The Independent.

Zagovornik zakona Gary Alejano iz stranke Magdalo, rekao je da svake godine na Filipinima 12 miliona učenika završi osnovnu školu, oko pet miliona srednju školu te oko 500.000 njih diplomira na fakultetu.

“Svake godine to znači da bi nam donijelo 175 miliona stabala. U toku jedne generacije koja se školuje ta cifra bi bila impozantnih 525 milijardi novih stabala drveća”, objašnjava Gary Alejano.

Precizirao je čak da “iako bi samo 10 posto drveća uspjelo, to je dodatnih 525 miliona stabala.

Drveća mogu biti zasađena u postojećim šumama, u nekim zaštićenim područjima, pored napuštenih rudnika itd.

Vlada kaže da će biti pomno birana stabla, provjerit će se tlo, lokacija, klima i svi parametri kako bi drveća uspjela.

Brojne su koristi od sadnje stabala - primjerice da će odmah početi upijati carbon dioksid i pomoći će budućim generacijama da prošire ekološke akcije.

Filipini su jedna od zemalja čije šume su skoro potpuno devastirane ilegalnom sječom. Primjerice prije 20. vijeka, pokrivenost šumom na Filipinima bila je 70 posto, da bi ta brojka u 20. vijeku pala na svega 20 posto.

Zbog ilegalne sječe šume dolazi do velikih odrona, klizišta i poplava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije