Klima / Katastrofa na Aljaski zbog toplog vremena: Ljudi ginu, gradovi se moraju seliti...

23. 04. 2019. u 07:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Bryan Thomas ne želi više voditi " beskorisne razgovore o klimatskim promjenama."

Četiri godine radio je kao šef stanice Barrow Atmospheric Baseline Observatory, najsjevernije američke naučne stanice. Svako jutro, nakon što je kopao po snijegu do ulaznih vrata njegova ureda, Thomas provjerava preliminarni broj na monitoru ugljičnog dioksida u zvjezdarnici. Nedavno je u četvrtak bilo gotovo 420 dijelova na milion - gotovo dvostruko više od globalnog predindustrijskog prosjeka.

To je samo jedan broj, rekao je. Ali u njegovu umu nema sumnje o tome što to znači.

Aljaska je usred jednog od najtoplijih proljeća koje je država ikad iskusila - transformacija koja je poremetila živote. Prosječna temperatura u martu zabilježena je u Nacionalnoj promatračnici za oceane i atmosferu (NOAA) u Utqiagviku (koja je bila poznata kao Barrow prije 2016., kada je grad glasovao za tradicionalni naziv Inupiaq) bio je 18,6 stepeni Celzijusa iznad normale.

Fairbanks, Aljaska, doživjela je svoje prve uzastopne ožujske dane kada temperatura nikada nije pala ispod nule. Ledene ceste izgrađene na smrznutim vodotocima - vitalno prijevozno sredstvo u državi - postale su slabe i nepouzdane. Najmanje pet osoba umrlo je ovog proljeća nakon pada kroz led koji se rastopio prije nego što se očekivalo.

"Klimatske promjene događaju se brže nego što su se ikada prije događale", rekao je Thomas. "Upravo smo usred toga."

Utqiagvik je dostigao dnevne rekordne temperature u 28 od prvih 100 dana ove godine, prema istraživanju Alaska Climate Research Center. Led koji se inače drži uz obalu, puknuo je i otplutao u more.

Historijski tople temperature ovog proljeća povezane su s nestajanjem leda na Beringovim i Chukchi morima zapadno od Aljaske. Oba područja postavljaju rekorde ove godine za najnižu količinu leda u martu.

Toplo vrijeme ugrožava kitolov - stoljetnu tradiciju u Utqiagviku i okolini. Iako se morski led u blizini grada ponovno zamrzava nakon događaja u februaru, mnogi su zabrinuti da li može pružiti stabilnu platformu s koje se može loviti. Kada se led formira kasnije i topi se ranije, obale ostavljaju ranjive na eroziju od jeseni i proljeća. Obala na Shishmarefu povukla se za više od 100 metara, a grad je glasao da se presele na novo mjesto dalje od mora.

Nestabilni led već je odnio život. Dvojica muškaraca umrla su od izlaganja krajem ožujka kada su njihova vozila pala kroz nedovoljno smrznutu rijeku Kuskokwim u blizini Betela. Ove sedmice, tri člana obitelji - uključujući i jedanaestogodišnju djevojčicu - poginuli su nakon sudara ledom na putu do malog sela Noatak, do kojeg se može doći samo motornim sanjkama, brodom ili zrakom.

Proljetni "raspad", kada se dešava arktičko odmrzavanje, uvijek je opasno vrijeme na Aljasci, piše Washington Post, javlja Express.hr.

Ali ove godine je došlo ranije nego obično. Debljina leda ove zime bila je ispod prosjeka na rijekama diljem države, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Na Kuskokwimu u blizini Betela, gdje su dvojica muškaraca poginula u martu, bilo je samo 19 posto od uobičajenog. Mnogi dijelovi rijeke već su bez leda - iako obično ostaju zamrznuti do maja.

 

NEMA KOMENTARA