Klimatske promjene: Kanada se zagrijava duplo brže od ostatka svijeta

Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene: Kanada se zagrijava duplo brže od ostatka svijeta
Foto: National Post / Ilustracija

Kanada se u prosjeku zagrijava duplo brže od ostatka svijeta, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

U izvještaju savezne vlade o klimatskim promjenama upozorava se da su promjene već očigledne u mnogim dijelovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, prenosi BBC.

Kako se navodi, najveću promjenu pretrpio je kanadski Arktik i on će, nastaviti da se zagrijava više nego duplo brže od svjetskog prosjeka, prenosi Tanjug.

U izvještaju se sugeriše da su mnogi viđeni efekti vjerovatno nepovratni i procjenjuje se da se prosječna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stepeni Celzijusa od 1948. godine, kada su prvi put zabilježene temperature širom zemlje.

Najveće povećanje temperature bilo je na sjeveru, u Kanadskoj preriji, i u sjevernom dijelu britanske Kolumbije.

U prosjeku, temperatura u Kanadi se godišnje povećava za 2,3 stepena.

Izvještaj je objavljen nakon što je vlada uvela porez na ugljenik za 4 od 10 kanadskih pokrajina, koje nisu uspjele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Efekti globalnog zagrijavanja uključuju i ekstremnije temperature, a više temperature vazduha mogle bi da znače više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim dijelovima zemlje.

U izvještaju se navodi da bi okeani mogli da postanu kiseliji i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodu životu u moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije