Novi insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Novaku Đokoviću

5
Radiosarajevo.ba
Novi insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Novaku Đokoviću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novak Đoković

U Srbiji je otkrivena i opisana nova pećinska vrsta insekata za nauku, koja je nazvana Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast trofejnog teniskog šampiona Novaka Đokovića.

Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen. Sa Novakom deli zajedničke osobine - brzinu, snagu, elastičnost, istrajnost, sposobnost da opstaje u surovom okruženju, objašnjavaju naučnici. Ističu da je ovaj insekt predator u podzemnoj sredini, kao što je Novak figurativno na teniskom terenu.

Naučni rad sa otkrićem i opisom nove vrste insekata u Siminoj jami, koja se nalazi u selu Gornje Košlje na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji, objavljen je prije nekoliko dana u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici, saopštio je Biološki fakultet u Beogradu, prenosi RTS.

Elvedina Muzaferija u Predsjedništvu BiH: Denis Bećirović je opisao na fantastičan način

Elvedina Muzaferija u Predsjedništvu BiH: Denis Bećirović je opisao na fantastičan način

Oglasila se novinarka koja je izvrijeđala Noleta Đokovića

Oglasila se novinarka koja je izvrijeđala Noleta Đokovića

Novu vrstu za nauku su opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Univerziteta u Beogradu - Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primjerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Duvalius djokovici (u prevodu "Đokovićev duvalijus") veoma je rijetka i usko lokalizovana vrsta insekata trčuljaka, navodi se u saopštenju Biološkog fakulteta.

"Naseljava Siminu jamu i nigde se više ne može naći u svijetu. U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama. Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju navedenu jamu", piše u saopštenju.

Smatra se da je vrsta jako stara, a njeni najbliži srodnici naseljavaju zapadnu Srbiju i vezani su za zemljište planine Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva.

"Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista svijeta ikada", navodi se u saopštenju.

Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu Subterranean Biology, koja je nazvana Travunijana djokovici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije