Norveški recept protiv zimske depresije: Jeste li čuli za 'koselig'?

0
Radiosarajevo.ba
Norveški recept protiv zimske depresije: Jeste li čuli za 'koselig'?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Šetnja u novogodišnjem ruhu

Zimu uprkos praznicima često smatraju najtmurnijim periodom godine - hladno je, drveće je ogolilo svoje grane, rano se smrači. Nema poletnosti u ljudima koju nam donosu sunčeve zrake i mirisi svježe rascvjetane i probuđene prirode.

Stanovnici malog norveškog grada Tromsøa svake godine puna dva mjeseca, od novembra do januara, proživljavaju polarnu noć i zakinuti su za sunčevu svjetlost.

Ipak, oni nisu najdepresivniji ljudi na svijetu, već jedni od najsretnijih, a tajna njihove sreće leži u jednoj jedinoj riječi - koselig.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Šta je koselig?

Ovaj koncept može opisati kuću, situaciju, obrok, razgovor ili osobu, a ono na što se odnosi je prenošenje osjećaja sigurnosti, topline i blagostanja.

Koselig bi se mogao smatrati norveškom verzijom hyggea (danski recept za sretan život) jer se oba pojma odnose na osjećaj ugode i pronalaženje radosti u malim stvarima. Ono u čemu se koselig najviše razlikuje od hyggea je to što se puno više fokusira na društveni aspekt, povezanost s dragim ljudima, ali i prirodom i vanjskim prostorom.

Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?

Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?

Radost u svakodnevnim sitnicama

U mračnim i dugim zimama, bitno je pronaći nešto čemu se možemo radovati i što će nas činiti sretnima. To je srž koseliga - pronaći radost u onim trenucima u kojima to može biti teško.

Ovaj je način razmišljanja relevantan tokom cijele godine, ali u zimskom je razdoblju posebno važno uživati u tim malim trenucima. Promjena načina na koji gledamo na svijet i pozitivniji pristup ključni su, stoga se Norvežani pokušavaju usredotočiti na stvaranje najtoplije i najvedrije zime u trenucima kada je zapravo najhladnija i najmračnija.

Boravak na otvorenom nas jača

Iako se zimi najboljom odlukom čini ostati zagrijan pod toplom dekicom uz gledanje dobre serije, izlazak iz stana najkorisnije je što možemo napraviti ako želimo u potpunosti prigrliti i upoznati zimu i njezine vrline.

Norvežani izlaze bez obzira na vremenske uvjete, jer aktivnost i druženje značajno podižu raspoloženje i pune dobrom energijom.

Prepoznajete li ovih pet osjećaja? Moguće je da ste potajno nezadovoljni svojim životom

Prepoznajete li ovih pet osjećaja? Moguće je da ste potajno nezadovoljni svojim životom

Poznata izreka 'Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća', njihovo je pravilo prema kojem žive u hladnijim mjesecima.

Podijelite ugodne trenutke s drugima

Koselig nije samo stvaranje ugodnog okruženja, naglasak je na dijeljenju ugode s drugima, poticanju osjećaja zajedništva i povezanosti s bližnjima.

Ležerna i skromna druženja u kućnoj atmosferi, zajedničko uživanje u aktivnostima poput igranja društvenih igara, kuhanja ili izrade rukotvorina, istraživanje prirode, planinarenje, trčanje ili pak lagana šetnja parkom – sve su to načini na koje se možete dublje i iskrenije povezati s onima do kojih vam je stalo.

Neka srž koseliga postane i bit vaših ovogodišnjih praznika, ali i ubuduće - sreća se dijeljenjem množi. Izdvojite kvalitetno vrijeme za drage ljude, dijelite s njima iskustva, pokažite im da ste zahvalni na tome što su uz vas. Vaši će odnosi biti ojačani, a osjećat ćete se zadovoljnije i ispunjenije, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije