Naučnici tvrde: Loša kvaliteta zraka utječe na razvoj depresije i anksioznosti

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Loša kvaliteta zraka utječe na razvoj depresije i anksioznosti
Foto: Arhiv / Zagađen zrak u Sarajevu

Do sada je bilo poznato da zagađeni zrak negativno utiče na fizičko zdravlje ljudi, a sada je dokazano i da utiče i na mentalno zdravlje kao i razvoj bolesti poput anksioznosti i depresije.

Loša kvaliteta zraka povećava rizik od depresije, pokazala su dva nova istraživanja objavljena u naučnim časopisima JAMA.

Rezultati prvog otkrili su da dugotrajna izloženost povišenim razinama zagađenog zraka povećavaju rizik od depresije kod starijih osoba, dok je drugo istraživanje otkrilo da dugotrajna izloženost čak i niskim stepenima zagađenosti može povećati šanse za depresiju i anksioznost.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Zrak u Sarajevu je često loše kvalitete (u sezoni grijanja često bude i najzagađeniji grad u Evropi), ali danas je nivo zagađenosti u centru grada "Nezdrav samo po rizične skupine." U rizične skupine spadaju: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, stari, trudnice i djeca.

Kvaliteta zraka se mjeri putem koncentracije pet ključnih zagađivajućih tvari: lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), ozona, sumporovog dioksidadušikovog dioksida.

Za potrebe spomenutih istraživanje, naučnici su analizirali podatke od gotovo devet miliona ljudi. Osobe koje su učestvovale u istraživanju su osiguranici Medicarea. Riječ je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije. Njih više od 1.52 miliona imalo je dijagnozu depresije tokom trajanja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea.

Pogled sa Trebevića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Pogled sa Trebevića

Izloženost prašini i dimu

"Primjetili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim nivoima zagađenosti zraka i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi", rekli su naučnici koji su provodili eksperiment.

Štetne materije kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, dušikov dioksid, koji uglavnom dolazi iz emisija plinova u saobraćaju.

"Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u poređenju sa mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posljedica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih fizičkih bolesti i smrti", dodali su.

U drugom istraživanju, naučnici su u Velikoj Britaniji i Kini istraživali povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim zagađivačima zraka i učestalosti depresije i anksioznosti.

Analizirali su grupu od približno 390.000 ljudi, tokom vremenskog perioda od 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i na mjestima gdje zagađenje zraka nije toliko visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije