Zbog zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu opet proglašena epizoda 'Pripravnost'

0
Radiosarajevo.ba
Zbog zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu opet proglašena epizoda 'Pripravnost'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Na osnovu podataka o kvaliteti zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je danas epizodu "Pripravnost".

Na većini kantonalnih mjernih stanica, osim na lokalitetu Vijećnice, od jučer se bilježi rast koncentracija zagađujućih PM 10 čestica.

Uprkos snježnim padavinama, pad koncentracija ovog polutanta se ne bilježi ni danas, a prema posljednjim podacima, izmjerene vrijednosti u Ilijašu, Vogošći, te na Ilidži i Otoci su na pragu proglašenja epizode Upozorenje.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

IQAir objavio nove podatke: Zrak u Sarajevu najzagađeniji u svijetu

IQAir objavio nove podatke: Zrak u Sarajevu najzagađeniji u svijetu

Tokom trajanja ove epizode zagađenja zraka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva: trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom.

Podsjećamo, tokom epizode "Pripravnost" zabranjeno je kretanje automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Iz vlade Kantona Sarajevo apeluju na stanovništvo, kao i privredni sektor da ne doprinose dodatno zagađenju zraka, uz podsjećanje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada.

Također se upućuje apel na reduciranje korištenja privatnih automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije