Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?
Foto: Pexels / Ako mislite da ste bolesni, trebate potražiti stručnu pomoć

Zimi se osjećamo umorno, iscrpljeno i bezvoljno te s početkom sezone prehlada padamo u neku vrstu laganog zimskog sna. 

A kako se godina bliži kraju i dolazi vrijeme za svođenje računa, što smo sve više zamišljeniji i melanholičniji, zimski blues nas sve više drži pod kontrolom.

"To poznaje skoro svako,” kaže psihologinja i zamjenica direktora njemačke organizacije za pomoć ljudima koji pate od depresije, Ines Keita. Dakle, nema razloga za brigu – za razliku od zimske depresije, kako piše portal DW.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

"Zimska depresija je sezonska depresija koja, za razliku od zimskog bluesa, zahtijeva liječenje", objašnjava Keita. Iako simptomi mogu biti slični, kod zimske depresije puno su izraženiji i ne javljaju se samo nekim danima, već traju. 

S druge strane, oni koji pate od zimske depresije gotovo više ne osjećaju radost, osjećaju se bez nade i prazno te se zbog toga povlače iz društvenih aktivnosti.

Tri sitnice su dovoljne da pobijedite poslijepodnevni umor

Tri sitnice su dovoljne da pobijedite poslijepodnevni umor

Svjetlo za hibernaciju

Prema procjenama njemačke organizacije za pomoć u depresiji, oko jedan do dva posto ljudi u Njemačkoj pati od zimske depresije, koja se sa sigurnošću može dijagnosticirati samo ako se ponavlja u hladnim i tamnim mjesecima. Uzroci zimske depresije su složeni i još nisu do kraja istraženi. Međutim, nedostatak svjetla vjerovatno igra značajnu ulogu jer izbacuje naš unutarnji sat iz ravnoteže.

Sat više sna zimi

"Mjerljivo drugačije funkcionišemo ljeti i zimi, bez obzira da li to primijetimo ili ne", objašnjava dr. Dieter Kunz. Najnovija otkrića pokazuju da nam zapravo treba više sna u hladnoj sezoni. Zajedno sa svojim timom istraživača, Kunz je otkrio kako se naš san mijenja unutar godinu dana. Duboki san, kako kaže Kunz, koji je važan za regeneraciju, traje 30 minuta duže.

Rješenje? Više svjetla!

No, ne morate putovati na jug četiri sedmice kako biste "upili" sunce i napunili baterije. Puno dnevnog svjetla u jesen moglo bi biti ugodnija i jeftinija alternativa. "Čim dan počne, trebali biste pokušati dobiti svu prirodnu svjetlost koju možete dobiti, čak i sivi dani pomažu", savjetuje Kunz.

Pritom je važno stalno gledati u nebo. Ako morate provesti cijeli dan u uredu ili kući, možete sebi pomoći dnevnom svjetiljkom. Svjetiljka bi trebala biti snage od najmanje 10 000 luxa i biti korištena dnevno 30 do 60 minuta, idealno ujutro. Pritom i ovdje vrijedi pravilo da se redovno gleda u izvor svjetla.

Svjetlosna terapija često se preporučuje za liječenje zimske depresije - obično kao potporna mjera. Kao što je općenito slučaj s depresijom, može se propisati i psihoterapija, ovisno o težini simptoma i lijekovi, kaže psihologinja Keita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije