Izborite se sa zimskom depresijom: Ovo su namirnice koje će vam popraviti rapoloženje

1
Radiosarajevo.ba
Izborite se sa zimskom depresijom: Ovo su namirnice koje će vam popraviti rapoloženje
Foto: Shutterstock / Ilustracija

U narednim redovima predlažemo vam nekoliko namirnica koje će vam pomoći da prirodnim putem povećate nivo serotonina. Kao takve, mogu poboljšati vaše raspoloženje.

Naravno, savjetujemo i posjetitu ljekaru ako ste kontinuirano i ozbiljno depresivni.

Crvena ljuta paprika

Stručnjaci otkrivaju: Koja hrana popravlja raspoloženje i koliko kafe trebamo piti

Stručnjaci otkrivaju: Koja hrana popravlja raspoloženje i koliko kafe trebamo piti

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Da li ste znali da se čili papričica smatra jednom od najefikasnijih namirnica u borbi protiv depresije? Njegov unos ima termogeni učinak, povećava cirkulaciju krvi. Takođe, pomaže u stvaranju endorfina, hormona sreće.

Jogurt

Studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virginiji otkrila je da je gubitak laktobacila uzrokovan stresom direktno povezan s ranim simptomima depresije. Povećanje unosa jogurta moglo bi pomoći u suzbijanju ovih efekata.

Čokolada

Čokolada je jedna od namirnica koja, osim što je ukusna, pomaže da povećate proizvodnju serotonina u tijelu. Ipak, također ćete morati ograničiti potrošnju čokolade zbog visokog nivoa kalorija. Najbolja opcija je čokolada sa visokim procentom kakaa (70 ili više).

Luk

Luk je povrće bogato kalcijumom i smatra se jednom od najefikasnijih namirnica za borbu protiv depresije.

Orašasti plodovi

Osim zdravih masti koje podržavaju rad srca i štite od Alchajmerove bolesti, orašasti plodovi također stimuliraju proizvodnju serotonina. Razlog je u njihovoj visokoj  koncentraciji triptofana, aminokiseline koja pomaže u stvaranju serotonina.

Puretina

Puretina je prirodno bogata proteinima. Osim toga, poput orašastih plodova, sadrži veliku količinu triptofana, koji će pomoći u stimulaciji proizvodnje serotonina u vašem tijelu.

Kafa

U umjerenim količinama, kafa ima velike koristi za vaše tijelo. Ima neku vrstu zaštitnog efekta protiv stresa, pomažući vam da ostanete budni. Ipak, nemojte ga uzimati previše.

Losos 

Kao i mnoge druge ribe, losos sadrži veliku količinu polinezasićenih masti. Tu spadaju omega-3, čiji se nizak nivo oduvek nalazi kod osoba koje pate od depresije.

Mlijeko

Bogato vitaminom D, mlijeko je poznato kao vitamin sunca. Istraživanja pokazuju da ljudi sa normalnim količinama vitamina D imaju manji rizik od depresije.

Jaja

Kada govorimo o dobrobitima jaja, prije svega mislimo na žumance, supstancu koja je veoma bogata aminokiselinom triptofanom.

Zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, brokule, itd., sadrži velike količine folne kiseline ili vitamina B9. Njihov unos je povezan sa smanjenjem rizika od depresije.

Sjemenke 

Bilo da se radi o lanu, chia sjemenkama, konoplji, sve sjemenke će vam pomoći da povećate unos omega-3. Na taj način smanjit ćete rizik od depresije ili neraspoloženja.

Gljive

Gljive su hrana bogata vitaminom D. U sjevernoevropskim zemljama njihova se konzumacija smatra neophodnom, jer zamjenjuju sunčeve zrake koje tamo nedostaju zimi.

Avokado

Bogat biljnim mastima, koje će vam pomoći da poboljšate funkcioniranje vašeg mozga. Osim što će vaša koža izgledati lijepo, čista i mlađa, može vam pomoći i da se osjećate sretnije, piše MSN.

Masline

Kao i avokado, masline su hrana koja vašem tijelu obezbjeđuje polinezasićene masti. Ovo će vam pomoći da održite normalan nivo vitamina D i stoga imate manji rizik od depresije.

Mahunarke

Mahunarke, koje uključuju grah, leću i grašak, pomoći će vam u borbi protiv anemije.

Đumbir

Konzumiranje đumbira pomaže u oslobađanju dodatne količine endorfina.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cnw19ksNlkp/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Kokos

Ovo je još jedan nutrijent sa dobrim biljnim mastima. Pomoći će vašoj koži da izgleda blistavo i poboljšati funkciju mozga.

Žitarice

Žitarice su hrana bogata selenom. U slučaju da niste znali, nizak nivo selena u vašem tijelu može izazvati simptome depresije, razdražljivosti i problema sa štitnom žlijezdom.

Zrno amaranta

Slično (iako se razlikuje od) kinoje, ovo je složen i integralni ugljikohidrat. Može vam pomoći da povećate nivo serotonina.

Riža i zobene pahuljice

Poput amaranta, ovo su složeni ugljenohidrati koji pomažu u normalizaciji nivoa šećera u krvi i održavanju ravnoteže nivoa serotonina.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidativnim spojevima i drugim nutrijentima koji, osim što vam pomažu da smršate, imaju i antidepresivne svojstva. Njihov rad dolazi od teanina koji sadrže; esencijalna aminokiselina koja smanjuje stres i sprječava depresiju.

Kurkuma

Kurkuma  je poznata po tome što pomaže u prevenciji bolesti i izbjegavanju emocionalnih poremećaja. Ima odlično djelovanje na nervnom i cerebralnom nivou, pa je njen unos odlična preventiva protiv depresije, stresa i anksioznosti.

Tuna

Bogata omega 3, tuna pruža masnu kiselinu koja pomaže u poboljšanju zdravlja vašeg mozga i igra ključnu ulogu u stvaranju osjećaja blagostanja u tijelu. Takođe pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Naranče i limun

Bogata vitaminom C, kontinuirana konzumacija naranče i limuna pomoći će u smanjenju nivoa vanadijuma u vašem tijelu. Ovo je mineral povezan sa bipolarnom depresijom.

Mango

Mango je voće koje sadrži triptofan, prirodni relaksant koji će vam pomoći da stvorite viši nivo serotonina

Pivo

Vjerovali ili ne, pivski kvasac ima mnoga ljekovita svojstva, uključujući doprinos vitamina B i aminokiselina koje jačaju vaš nervni sistem. Ipak, alkohol uvek treba konzumirati u skromnim količinama.

Ananas

Vjerovali ili ne, jedenje ananasa može vam pomoći da održite mentalnu ravnotežu i spriječite da padnete u depresiju. Bogat omega-3 masnim kiselinama, koristi se u borbi protiv bolesti poput šizofrenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije