Nizozemska uvodi veliku promjenu: Ovo će se svidjeti mnogima

1
Radiosarajevo.ba
Nizozemska uvodi veliku promjenu: Ovo će se svidjeti mnogima
Foto: Freepik / Kanabis/Ilustracija

U Nizozemskoj će se od petka prvi puta legalno moći uzgajati, prodavati i konzumirati kanabis u sklopu četverogodišnjeg probnog razdoblja širom zemlje. Unatoč općem uvjerenju da je kanabis u Nizozemskoj legalan, zapravo se samo "toleriše", što znači da su prodaja i konzumacija formalno nezakoniti, ali se vlasti odlučuju ne goniti i ne procesuirati prekršitelje zakona.

Promjene dolaze kako bi se riješila pravna siva zona koja je nastala politikom "tolerancije" uvedenom 70-ih godina prošlog stoljeća. Do sada je uzgajanje kanabisa bilo potpuno nezakonito i nije se tolerisalo, čime se stvarala pravna nejasnoća. Novi eksperiment suspendira zakon kako bi uzgajivačima i dobavljačima omogućio legalno poslovanje u 11 općina širom zemlje.

Sada će se pažljivo nadzirati porijeklo kanabisa, testirati njegova jačina (THC i CBD), i kontrolisati potencijalno opasne tvari poput teških metala i aflatoksina.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Cilj je smanjiti sitni kriminal i asocijalno ponašanje te pružiti pravnu jasnoću vlasnicima 'coffee shopova'. Tokom četverogodišnjeg razdoblja pratit će se rezultati eksperimenta, a vlada će donijeti odluku o budućnosti politike prema kanabisu na temelju tih rezultata.

Važno je napomenuti da nova pravila vrijede samo za stanovnike Nizozemske, a kafići će moći skladištiti maksimalno 500 grama kanabisa. Očekuje se da će kvaliteta kanabisa biti visoka, što bi trebalo poboljšati iskustvo potrošača, piše tportal. 

Istraživači će pratiti eksperiment kako bi procijenili može li se regulisati lanac opskrbe kanabisom i smanjiti sitni kriminal i asocijalno ponašanje. Ova inicijativa otvara pitanje daljnje dekriminalizacije kanabisa u Nizozemskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije