Njemačka vlada usvojila strategiju protiv usamljenosti

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka vlada usvojila strategiju protiv usamljenosti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Njemačka vlada usvojila je takozvanu strategiju o usamljenosti koju je sačinila ministarica za porodicu Lisa Paus. Strategijom vlada želi da se bori i protiv društvene izolacije.

Niz mjera treba da podrži ljude koji pate zbog usamljenosti, a posebno da spriječi izolovanje nekih grupa stanovništva.

Vlada Njemačke je predvidjela programe finansiranja pojedinačnih projekata, kao i bolje umrežavanje ponuda – na primjer preko "savezne koalicije protiv usamljenosti".

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Da se proširi društvena svijest o problemu, svake godine će mu se posvetiti jedna sedmica - pod nazivom "Zajedno iz usamljenosti", prema planu Lise Paus, prenosi DPA.

Vlada Njemačke će uz to više podržati naučna istraživanja koja pružaju podatke o usamljenosti i izolaciji. Na primjer, "barometar usamljenosti" ć́e pokazivati razmjere problema u određenim dijelovima društva.

Strategiju protiv usamljenosti, koja ima 30 strana, je prije godinu i po dana podstakao kongres socijalnih radnika, istraživača i udruženja za pružanje pomoći.

Usamljenost prije svega pogađa starije ljude zbog smrti partnera ili partnerice poslije dugo godina zajedničkog života. Međutim, pandemija je pokazala i da sve više mladih pati zbog usamljenosti.

Ovo je deset najčešćih zdravstvenih problema nakon 60. godine života

Ovo je deset najčešćih zdravstvenih problema nakon 60. godine života

"Njemačka fondacija za zaštitu pacijenata je kritikovala planove ministarice. Mnogim lokalnim inicijativama jednostavno nedostaje novac", rekao je predsjednik fondacije Eugen Brysch.

Važno je da porodice, prijatelji, komšije, bivši poslodavci, klubovi i crkve preuzmu odgovornost.

"Oslanjanje na vladu je gubljenje vremena", rekao je Brysch.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije