Nije SAD: Zemlja sa najnezdravijom kuhinjom na svijetu s druge strane karte

Radiosarajevo.ba
Nije SAD: Zemlja sa najnezdravijom kuhinjom na svijetu s druge strane karte
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kada se priča o zemljama koje imaju najnezdraviju hranu na svijetu mnogi najprije pomišljaju na Ameriku, no najnezdravija kuhinja na svijetu stanuje na drugoj strani karte, a to je Uzbekistan. 

Jednu od pet smrti u svijetu izaziva loša prehrana, pokazala je globalna studija koju je objavio The Lancet, vodeća medicinska publikacija. Previše soli, premalo cjelovitih žitarica, voća i povrća mogu izazvati brojne tegobe, kao i hronične bolesti.

Na spisku od 195 zemalja s najgorim prehrambenim navikama našao se Uzbekistan, a taj je podatak uznemirio stanovnike koji se ponose svojom kuhinjom, nacionalnim specijalitetima, kao i vještinama svojih vrhunskih šefova. Uzbekistanska gastroenterologinja Lola Abdurakhimova tvrdi kako hrana nije tihi ubica, nego su navike te koje štete.

Sjedilački način života, prejedanje i nedovoljno raznolik jelovnik, prema njenom mišljenju, najveći su problem. No osim toga što su domaću hranu zamijenili hamburgeri i kebabi, ljudi ne znaju reći "ne" kaloričnoj hrani i umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok ne pojedu sve pred sobom.

Najpopularnije i najpoznatije od svih uzbekistanskih nacionalnih jela je plov, specijalitet od riže, mesa, povrća i puno ulja.

Navodno se jede još od Amira Timura, uzbekistanskog osvajača koji je 1300. godine osnovao Timuridsko carstvo. S obzirom na to da je hranjiv i lako se priprema, plov je vojnicima pružao dovoljno snage za borbu. Plov se i danas često jede, u nekim porodicama i nekoliko puta sedmično, a za posebne prilike pravi se u karakterističnim kazanima od lijevanog željeza na otvorenoj vatri.

Nije rijetkost da se u takvim situacijama posluži i nekoliko stotina porcija iz jednog lonca. Tijesto punjeno mesom i lukom (somsa), bogata supa s mesom i tjesteninom (lagman) i tradicionalni hljeb iz peći takođe su neka od jela kojima se Uzbekistanci ponose.

Jedna strana medalje sugeriše da se stanovnici debljaju i žive sve nezdravije, ali s druge strane sve je više šefova koji se profilišu u visoke krugove gastronomije.

Uz talentovane kuhare, jedinstvena i ukusna jela, kao i stanovnike koji žele promovirati svoju zemlju, neizbježno je da će uzbekistanska hrana utjecati na svjetsku kulinarsku pozornicu. A ako se tradicionalni recepti prilagode ubrzanom životnom ritmu, mogli bi izgubiti nadimak najsmrtonosnije kuhinje, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije