Iznenadio i sebe i ljekare: Tinejdžeru pronašli iglu u srcu

Radiosarajevo.ba
Iznenadio i sebe i ljekare: Tinejdžeru pronašli iglu u srcu
Foto: Elsevier / Snimak

Tinejdžer je u neznanju progutao iglu. Nekoliko dana kasnije iznenadio se i on i ljekari kada su mu iglu pronašli na vrlo neobičnom mjestu - u njegovom srcu.

Naime, jedan 17-godišnjak otišao je u Hitnu pomoć nakon što je tri dana trpio bolove u prsima, navodi se u izvještaju o slučaju objavljenom 29. jula u The Journal of Emergency Medicine.

Tinejdžer je rekao da je bol bila oštra, "udarala" je na leđa i bila je gora kada je ležao ili duboko disao.

Rezultati EKG-a bili su abnormalni, a liječnici su bili zabrinuti da pacijent ima perimiokarditis ili upalu srčanog mišića i okolne membrane, piše Livescience.

Laboratorijski testovi također su pokazali da je tinejdžer imao povišenu razinu proteina u krvi što može značiti ozljedu srca.

No, CT skeniranje njegovih grudi pokazalo je da se u njegovom srcu nalazio "linearni metalni strani" objekt, navodi se u izvještaju.

Predmet je bio dugačak oko 1,4 inča i izvirao je iz desne komore srca.

Tinejdžer je u početku rekao liječnicima da nije unosio nikakve strane predmete niti je doživio fizičku traumu na prsima. No prisjetio se kasnije da je šivao odjeću, a ima običaj da u drži igle za šivanje.

Nije bio ni svjestan da ju je progutao.

Podvrgnut je operaciji otvorenog srca kako bi mu uklonili predmet, za koji su liječnici utvrdili da je doista bila šivaća igla.

Liječnici vjeruju da je iglica migrirala izravno iz želuca u njegovo srce, iako je možda migrirala s drugog mjesta duž gastrointestinalnog trakta, poput jednjaka ili tankog crijeva, rekla je dr. Bonnie Mathews, vodeća autorica novog izvješća i asistentica profesora pedijatrije u Medicinskom centru UMass Memorial Medical Center u Worcesteru u Massachusettsu.

Neki liječnici kažu da, ako je progutano strano tijelo malo i ne izaziva simptome, vjerovatno će proći kroz gastrointestinalni trakt bez komplikacija.

No, novi slučaj ističe potencijalne razorne komplikacije pri gutanju stranih tijela.

Srećom, tinejdžer se oporavio nakon operacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije