Akcija / Policija u Banjoj Luci oduzela helikopter, uhapšene tri osobe!

16. 07. 2020. u 15:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka provode operativnu akciju kodnog naziva „Parma 2“ koja je usmjerena na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta.

"U dosadašnjem toku akcije, uhapšeni su: G.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela 'Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompijuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka', 'Ugrožavanje sigurnosti', 'Utaja', 'Prevara', 'Falsifikovanje isprave', te lice M.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela 'Falsifikovanje isprave', „Navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja“ i 'Neovlašteno pružanje medicinskih usluga'", saopćeno je iz PU Banja Luka.

Naime, G.R. se sumnjiči da je u maju 2020. godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećenog lica te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima PU Banja Luka.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je G.R. prodao vozilo marke „Mercedes ML“ koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećem licu, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000KM.

U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojem mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te je iste u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banja Luka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija.

"Lice M.R. se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradilo diplomu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu na svoje ime po kojoj je steklo zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017 godine u Banja Luci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge", saopćeno je.

U okviru ovih aktivnosti uhapšena je i osoba inicijala S.S.

"U toku je pretres na pet lokacija na području Grada Banja Luka koje koriste osumnjičena lica. Za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela.

U sklopu akcije pronađen je i privremeno oduzet helikopter, jer postoje osnovi sumnje da je falsifikovana dokumetacija za isti", istaknuto je u saopćenju.

Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog Suda Banja Luka.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku.

NEMA KOMENTARA