Nevjerovatno otkriće: Pronađen starorimski brod, evo šta se nalazilo unutra

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Pronađen starorimski brod, evo šta se nalazilo unutra
Foto: Screenshot / Insert iz snimka pronalaska starorimskog broda

Starovjekovni rimski teretni brod koji potiče iz prvog ili drugog stoljeća prije nove ere pronađen je na dnu Sredozemlja u onome što je opisano kao "izuzetno" otkriće.

Brod, koji je bio natovaren sa stotinama amfora, pronađen je na dubini od oko 160 metara blizu Civitavecchije, talijanskog grada udaljenog oko 80 km (50 milja) od Rima.

Otkriće su izvršili arheolozi iz talijanske policijske jedinice za zaštitu kulturne baštine i ronioci iz nacionalnog upravnog tijela za podvodnu kulturnu baštinu, institucije koja štiti i regulira podvodna kulturna nalazišta.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Policijska jedinica za zaštitu kulturne baštine je u saopćenju navela: "Ovo izvanredno otkriće predstavlja važan primjer potonuća rimskog broda koji se suočio s opasnostima mora u pokušaju da stigne do obale i svjedoči o starim pomorskim trgovačkim rutama."

Policija radi na istraživanju i zaštiti nalazišta.

Čudesno otkriće: Nakon više od stoljeća otkrivena olupina broda Endurance!

Čudesno otkriće: Nakon više od stoljeća otkrivena olupina broda Endurance!

Procjenjuje se da je teretni brod bio dugačak više od 20 metara i bio je ispunjen stotinama starorimskih amfora. One su kategorizirane kao vrsta amfora Dressel 1 B, koje obično imaju oblik cijevi. Još nije poznato za što su se ove amfore koristile.

Talijanska obala Sredozemlja je prepuna podvodnih arheoloških blaga koja redovno patroliraju ronilačke jedinice policije kako bi zaštitile nalazišta od pljačkaša.

Tokom 2021. godine, sicilijanski arheolozi su u razmaku od nekoliko sedmica otkrili dva starorimska broda - jedan kod obale Palerma, drugi blizu otoka Ustica. Obje brodice bile su natovarene velikim količinama amfora s vinom.

Drugi rimski brodovi pronađeni su u Sredozemlju, uključujući gotovo netaknuti brod koji potječe iz drugog stoljeća prije nove ere, a koji je pronađen 2013. godine kod obale Genove. U tom slučaju, policija je dobila dojavu o lokaciji broda tokom jednogodišnje istrage ukradenih artefakata koji su se prodavali na skrivenom tržištu sjeverne Italije.

Svake godine talijanska policija otkrije stotine starorimskih amfora koje su nelegalno iznesene i koje se nalaze u domovima trgovaca umjetninama.

U junu 2021. godine, talijanske vlasti su oduzele stotine nezakonito prikupljenih arheoloških nalaza od belgijskog kolekcionara, koji datiraju iz šestog stoljeća prije nove ere i vrijedni su 11 miliona eura (oko 22 miliona KM). Skoro 800 komada "izuzetne rijetkosti i neizmjerne vrijednosti", uključujući ploče poznate kao stelae, amfore i druge predmete, potječu iz tajnih iskapanja u regiji Puglia, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije