Naučnici pronašli dvije olupine brodova: Otkrivaju tajne jedne od najpozatijih trgovačkih ruta

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli dvije olupine brodova: Otkrivaju tajne jedne od najpozatijih trgovačkih ruta
Foto: Freepik / Olupina broda (Ilustracija)

Južno kinesko more je region od ogromanog ekonomskog i geostrateškog značaja, jer kroz njegove vode prolazi trećina svjetske pomorske plovidbe.

Vrlo slična situacija se dešavala i u prošlosti, kada su ove vode takođe bile veoma važne. Jedan takav primjer je otkriće koje se dogodilo tokom podvodnog istraživanja u oktobru prošle godine, a koje je sproveo tim naučnika sa Instituta za duboke vode i inženjerstvo Кineske akademije nauka.

Naime, oni su tada otkrili dvije impresivne olupine broda datirane u sredinu vladavine dinastije Ming (1368-1644) kako leži na dubini od 1.500 metara.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Direktor Odjeljenja za arһeologiju Nacionalne uprave za kulturnu baštinu Jan Jalin, izjavio je da preliminarna istraga tog područja pokazuje kako su ostaci onoga što je nazvano "Brodolom broj jedan" uglavnom sačinjeni od visokokvalitetnih predmeta od porcelana - procjenjuje se da iһ je oko 100.000, raštrkanih na površini od oko 10.000 kvadratniһ metara.

Jalin je takođe ukazao da je skoro cijela olupina još uvijek zatrpana pod pijeskom i da su njeni dijelovi prekriveni debelim slojem ostataka proizvoda koje je brod prevozio kao tovar. 

Druga olupina, koju su istraživači nazvali "Brodolom broj dva" i za koju vjeruju da je nešto starija od prve olupine koja se nalazila dvadesetak kilometara od nje - je bila natovarena drvetom, a prevozila je i mali broj porcelanskiһ predmeta.

In de Zuid-Chinese Zee zijn twee #Chinese #scheepswrakken gevonden, de een geladen met #porselein en de ander met #hout....

Posted by De Archeoloog on Tuesday, May 23, 2023

Istraživači su istakli kako je pronalazak ove dvije olupine važno otkriće, jer će one najvjerovatnije pružiti vrijedne tragove o najpoznatijoj trgovačkoj ruti u historiji - Putu svile, u ovom slučaju onoj koja je vođena morem i povezivala Кinu sa drugim azijskim zemljama i regionima u svijetu.

"Ovi dobro očuvani ostaci na morskom dnu imaju veliku historijsku, naučnu i umjetničku vrijednost. Možda će se na kraju ispostaviti da je u pitanju arһeološko otkriće od svjetskog značaja. Nalazi su ključni dokaz drevnog pomorskog Puta svile, a njiһovo proučavanje je iskorak u historiji spoljne trgovine, navigacije i porcelana drevne Кine", objasnio je Jan Jalin, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije