Neobičan proizvod na hrvatskom tržištu: 'Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina'

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan proizvod na hrvatskom tržištu: 'Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina'
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U posljednje vrijeme zanimanje javnosti privuklo je nedavno odobrenje Europske komisije o mogućnosti prodaje brašna od kukaca i u hrvatskim prodavnicama.

Jedna je kompanija s Dalekog istoka zatražila od Europske komisije odobrenje da taj svoj, za nas neobičan, proizvod prodaje i na Starom kontinentu. I odobreno joj je. Tako se brašno od kukaca može kupiti i u Hrvatskoj.

Kućni šturci kukci su od kojih se izrađuje brašno puno proteina i koje se može upotrebljavati u proizvodnji kruha, tjestenine, grickalica, pa čak i slastica. Neki građani Hrvatske, kojima je u opisu posla da putuju svijetom i hrane se neobičnim jelima, o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Cijene paprene: U Hrvatskoj od danas možete kupiti jestive kukce

Cijene paprene: U Hrvatskoj od danas možete kupiti jestive kukce

"Ne vidim u tome ništa sporno zato što je to vrlo vrijedan izvor proteina, hrana kao i svaka druga koja se u drugim zemljama koristi redovito, ne škodi, nema štetnih sastojaka", za HRT Regionalni dnevnik rekao je Goran Šafarek, biolog i istraživač.

Različitim vrstama kukaca u prehrani već se dugo koriste Južna Amerika, Azija, Afrika, Oceanija. Brašno od kućnog zrikavca ili šturka na europskom je tržištu mjesec dana, nakon što ga je odobrila Europska komisija.

"Nažalost, u onom jednom prostoru donošenja odluke kad je postojala mogućnost eventualno neke reakcije od Europskog parlamenta, to nije uslijedilo, dakle europski zastupnici su mogli dati svoj prigovor rezolucijom. Ovdje je ta reakcija izostala. Jedino je Mađarska bila protiv, ona se općenito protivi stavljanju insekata u jelovnike", kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

No, nisu, pa se brašno od kukaca već sedam dana smije prodavati i u hrvatskim prodavnicama. Mišljenja građana podijeljena su.

"Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina, treba probati, možda su dobri, zašto ne", rekao je jedan od građana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije