Zanimljivo / Cijene paprene: U Hrvatskoj od danas možete kupiti jestive kukce

16. 04. 2020. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Od četvrtka je u Hrvatskoj u ponudi u trgovinama i prehrana bazirana na, ni manje ni više nego, kukcima, piše Jutarnji list.

O ekološkim i zdravstvenim aspektima prehrane kukcima već se dugo raspravlja. Pobornici tvrde kako se radi o budućnosti ljudske ishrane, kao i o proizvodnji koja ima značajno manje štetan utjecaj na okoliš, a donosi mnogo više proteina i vitamina ljudskom organizmu od uobičajene mesne prehrane.

Jedan trgovački lanac u svom je najnovijem katalogu oglasio prodaju kukaca i proizvoda od brašna, odnosno, proteina proizvedenog od kukaca. U kampanji "Najukusniji test hrabrosti na svijetu", trgovina je u svoju ponudu uvrstila nekoliko na hrvatskom tržištu dosad neviđenih prehrambenih proizvoda od kukaca.

"Umjesto čipsa grickaj cvrčke. Umjesto ćevapa neka se na tvom tanjuru nađe burger od kukaca", navode.

Ističe se pritom kako prehrana kukcima nije nikakva novost, njima se trenutno hrani više od dvije milijarde ljudi na svijetu

U katalogu se ističe kako se za proizvodnju jednog kilograma junetine potroši 22 hiljada litara vode, dok se za proizvodnju kilograma kukaca potroši tek jedna litra. U isto vrijeme, navode, 100 grama tog crvenog mesa ima 19,4 grama proteina, dok ista količina cvrčaka ljudskom organizmu daje 69 grama proteina.

Izabrati možete između hrskavih cvrčaka u slanoj ili čili marinadi, cvrčaka prelivenim bijelom čokoladom, burgera, falafela ili bolognesa s proteinskim brašnom od kukaca, krekerima od cvrčaka, kolačića ili protein snacka.

Cijene su zasad paprene - kilogram proizvoda ide i iznad 100 KM, ali se prodaju u manjim pakiranjima od po nekoliko desetaka grama koje je moguće kupiti za desetak KM. Ipak, za vjerovati je da će se uskoro ova hrana proširiti među sladokuscima i "gastroistraživačima", pa će cijene zasigurno pasti.

U slast!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA