Kod susjeda u prodavnice stiže nova, neobična vrsta hrane: Hoćete li biti dovoljno hrabri?

8
Radiosarajevo.ba
Kod susjeda u prodavnice stiže nova, neobična vrsta hrane: Hoćete li biti dovoljno hrabri?
Foto: EPA / Bube na tanjiru

Neki novi neobični proizvodi naći će se od 24. januara na policama trgovina. Europska agencija za sigurnost hrane sve je odobrila i zaključila da je konzumacija 100 posto sigurna za upotrebu. Ne samo sigurna nego i zdrava.

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac - možete li ih zamisliti na svojem tanjuru? Od iduće sedmice u obliku brašna naći će se na policama trgovina diljem Hrvatske.

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju "nove hrane", a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke, piše dnevnik.hr

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Koje namirnice jesti, a koje ne kad imamo prehladu: Citruse izbjegavajte

Koje namirnice jesti, a koje ne kad imamo prehladu: Citruse izbjegavajte

 ''Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom'', objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender i istaknula: ''Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje.''

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: ''Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine - dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve - palačinke, hljeb, kolače.''

Pod prstima je dosta puderasto, izgleda slično kao neki kakao prah, a po mirisu je čista čokoladica, opisala je svoje dojmove reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Vranešić smatra da koliko god bili tradicionalni, ipak postajemo sve otvoreniji prema novim kuhinjama: ''Ako gledamo druge civilizacije, one zapravo prilično dugo i obilno konzumiraju takve namirnice. To danas i zapravo oduvijek nazivamo entomofagijom.''

U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja, što je najvažnije - ne deblja, a nutricionistkinja objašnjava i zašto: ''Govorimo o relativno povoljnom sadržaju masnoća, koje su otprilike oko 20 do 30 posto i od toga imamo jako puno upravo nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje su također povoljne za naše zdravlje''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije