Naučnici šokirali tvrdnjom: Balkan je nekada bio zaseban kontinet

4
Radiosarajevo.ba
Naučnici šokirali tvrdnjom: Balkan je nekada bio zaseban kontinet
Foto: Profimedia / Do sad nepoznate tvrdnje

Balkanadolija, kako je nazvan zaboravljeni kontinent, nalazio se između Evrope, Afrike i Azije i bio je most za naseljavanje sisara iz Azije u Evropu, tvrdi grupa naučnika u novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Earth science review".

Kada je nivo mora opao prije oko 34 miliona godina, Balkanadolija je poslužila kao most kojim su se životinje doselile na jug Evrope, prije nego što je tokom Eecena veliki broj sisara u zapadnoj Evropi nestao tokom jedne od epoha izumiranja.

Tu tvrdnju navodi paleogeolog Alexis Licht iz Evropskog centra za istraživanje geonauke životne sredine, koji je i profesor Univerziteta Washington u SAD, piše B92.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Naučnici svoje tvrdnje zasnivaju na fosilima nađenim na Balkanu, koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do 10 miliona godina prije nego što se dogodilo izumiranje u Evropi.

Oni su koristili podatke o fosilima sa Balkana i iz Anadolije, upoređujući ih sa posljednjim saznanjima o geološkoj historiji, te su rekonstruisali paleogeografske promjene u regionu.

Otkrili su da je Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala "zemaljski most" kada se spojila sa kontinentalnim delom Evrope, piše "Science alert". Balkanadolija je prije oko 50 miliona godina bila odvojena od ostalih kontinenata i imala svoj živi svijet, koji se razlikovao od Evrope i Azije.

Kombinacija pada nivoa mora, rasta antarktičkiog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju sa drugim kontinentima prije 40 do 34 miliona godina, navodi se u istraživanju.

To je omogućilo sisarima iz Azije, kao što su glodari i kopitari, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Evropu, pokazuje istraživanje fosila. Naučnici su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živjela prije 38 do 35 miliona godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Evropu prije velikog izumiranja.

Prodor preko Balkanadolije bio je mnogo lakši za životinje, jer je put kroz centralnu Aziju bio znatno teži zbog pustinjskih, ali i ledenih uslova na pojedinim dijelovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije