Objavljena dugoročna vremenska prognoza za Balkan: Zimske jakne u maju?

2
Radiosarajevo.ba
Objavljena dugoročna vremenska prognoza za Balkan: Zimske jakne u maju?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Zima je pri kraju, pa je najpoznatiji svjetski meteorološki servis Accu Weather objavio dugoročnu prognozu za proljeće koje obuhvata cijelu Evropu.

Iako mnogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, zimska odjeća će ipak morati da se nosi još neko vrijeme, barem što se Balkana tiče.

Meteorološko proljeće, koje počinje u utorak, 1. marta i astronomsko proleće u nedelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope u odnosu na zimske mjesece, koje su karakterisale česte oluje širom sjevera i dugotrajne suše na zapadu i centralnim dijelovima kontinenta, prenosi Blic.

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Centar kontinenta može očekivati prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suhog vremena.

Očekuje se da će padavine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale. Na ovim prostorima očekuju nas olujni periodi koji će trajati možda pet dana, ali i duže sušne periode

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasno proljeće moglo da pogodi jaka grmljavina. U ovoj oblasti vjerovatno će postojati povećan rizik od nevremena u maju, jer se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi očekuju hladnije vrijeme koje bi moglo da dovede do mraza u dijelovima Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije