Meteorolozi objavili prognozu do srijede: Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do srijede: Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je svanulo pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Gradačac 3; Bihać i Banja Luka 4; Bijeljina i Sanski Most 5; Bugojno, Sarajevo i Zenica 6; Livno 8; Grude, Mostar i Trebinje 11; Neum 14°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942hPa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Zanimljivo je i da je na Bjelašnici izmjereno 127 centimetara snijega. 

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Bioprognoza: Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, uslovljava lošije biometeorološke prilike većim dijelom dana. Kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće su izraženije tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, promjene raspoloženja, iscrpljenosti. Osjet hladnoće također će se malo pojačati, što će dodatno remetiti opštu sliku. Sa stabilizacijom vremena, drugi dio dana biće ugodniji, najprije na sjeveru, tokom noći i u ostatku zemlje.

Danas prolazna kiša sa sjevera prije podne će zahvatiti cijelu zemlju. U drugom dijelu dana postepen prestanak padavina sa sjevera prema jugu zemlje i smanjenje oblačnosti u Bosni. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prije podne se očekuje kiša, a prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 8°C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša je moguća u Hercegovini. Do kraja dana ili u večernjim satima kiša u cijeloj zemlji. Lokalno je moguća i pojava grmljavine. U višim područjima centralne i istočne Bosne i na planinama očekuje se susnježica ili snijeg. U kasnim večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne susnježica ili snijeg su moguću i u nizinama. Vjetar slab do umjeren južni. Krajem dana i tokom noći vjetar u skretanju na sjeverni, pri čemu se u Bosni očekuju jaki do olujni udari vjetra. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 8 do 14, na jugu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 18 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, Posavini i Krajini postepeno razvedravanje tokom dana. U ranim jutarnjim satima kiša u Hercegovini, a u istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne susnježica ili snijeg. Tokom dana u Bosni lokalno slaba kiša. Vjetar u Bosni umjeren do pojačan sjeverni, a u Hercegovini jaka bura. Jutarnja temperatura od -3 do 3 na jugu do 8, a dnevna od 2 do 8, na jugu i sjeveru zemlje do 12 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, razvedravanje poslije podne. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 14 °C, Javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije